Συνεκμετάλλευση ή δύο κράτη προτείνει στην Κύπρο ο Νταβούτογλου

BA1682AF60B8A52B7261117F788CC3E9Επιβαρύνουν το κλίμα οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού

Καμία διάθεση ευελιξίας δεν φαίνεται να επιδεικνύει η Άγκυρα στο μέτωπο του Κυπριακού. Ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επανέφερε δυναμικά το δίλημμα είτε της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του νησιού πριν καν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος είτε την αποδοχή της «νέας πραγματικότητας» δύο κρατών.

«Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό και λέγεται ότι “μας ανήκει το δικαίωμα ερευνών στο νότο επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο Βορράς” τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών» υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου.

Οι δηλώσεις του τούρκου Πρωθυπουργού επιβαρύνουν το κλίμα και καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση οπισθοχώρησης, ανεξαρτήτως του αν τελικά το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες ή απλώς θα συνεχίσει το.. σεργιάνι του εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Προκαλούν δε έντονη ενόχληση και στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για πρόσθετη πρόκληση εκ μέρους της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο τούρκος Πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη “συμφωνία” μεταξύ Τουρκίας και τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Δυστυχώς, οι αναφορές του τούρκου Πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια “δύο κρατών” είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».

Στο θέμα παρενέβη με μήνυμά προς τον Νίκο Αναστασιάδη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εκφράζοντας την «ομόθυμη συμπαράσταση» της Αθήνας και εκφράζοντας την ελπίδα η ΕΕ «να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά το βράδυ της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Θα έχει ενδιαφέρον να φανεί αν η Λευκωσία, με την υποστήριξη της Αθήνας, θα μπορέσει να διασφαλίσει μία σχετική αναφορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία επί του θέματος που να μην είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Το πρώτο είναι ότι η Βρετανία, μαζί με τη Σουηδία και τη Φιλανδία, δεν επέτρεχαν να γίνει διάβημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη για την τουρκική προκλητικότητα.

Την ίδια στιγμή, την έντονη ενόχληση τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας έχει προκαλέσει η ίδρυση γραφείου εκπροσώπησης του ψευδοκράτους στην Ουγγαρία. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη παρεμβάσεις προς την ουγγρική κυβέρνηση, η οποία αρνείται ότι το γεγονός αυτό μεταβάλλει την πολιτική της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ προέβαλλε τον μάλλον έωλο ισχυρισμό ότι στα εγκαίνια του γραφείου δεν παραβρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο, το άνοιγμα του γραφείου είναι γεγονός και προκαλεί προβληματισμό.

http://www.tovima.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s