Στις 7 Νοεμβρίου μεταβαίνει στην Κύπρο ο Σαμαράς: Στο επίκεντρο η τουρκική οδηγία Navtex

samaras-anastasiadis-660_3Στις 7 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στη Λευκωσία για σκοπούς συντονισμού των ενεργειών, ενόψει της συνάντησης κορυφής του Καΐρου, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την έκδοση της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλόμενους.

Σημειώνεται ότι με την έκδοση της NAVTEX η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAs. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου από την Κυριακή 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου για διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών.

Σε ερώτηση κατά πόσο με την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Αίγυπτο οριστικοποιείται ουσιαστικά η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική συνάντηση, από την οποία αναμένεται να προκύψουν κάποια συμπεράσματα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου, για προεργασία της συνάντησης του Καΐρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τη διεύρυνση αυτού του διαλόγου και με άλλα γειτονικά κράτη, σημειώνοντας το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που διατηρεί η Κύπρος, λόγω των άριστων σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής, πλην της Τουρκίας. Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διάλογο και με το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στις 5 και 6 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, με αυστηρότατα διαβήματα προς Λονδίνο, Στοκχόλμη και Ελσίνκι θα απαντήσουν Λευκωσία και Βρυξέλλες στη στάση που τήρησαν Βρετανία, Σουηδία και Φινλανδία σε διάβημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε ατυχή εξέλιξη τη στάση των τριών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλέστηκαν διαδικαστικούς λόγους για να στηρίξουν τη θέση τους.

Αναφερόμενος ειδικά στη βρετανική στάση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το Λονδίνο υποστήριξε ότι τυχόν διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη θα δυσχέραινε το όλο κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των «28», αύριο και μεθαύριο, στο Λουξεμβούργο.

http://www.iefimerida.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s