Κολλημένη με τη λιτότητα

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Η κρίση χτυπάει τώρα και τη γερμανική οικονομία, αλλά η Μέρκελ δεν αλλάζει οικονομική πολιτική.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη γερμανική οικονομία, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι εισέρχεται «τεχνικά» σε ύφεση, ενώ την ίδια ώρα το Βερολίνο χαμηλώνει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2014 από 1,8% σε 1,2% και για τα 2015 σε 1,3% από 2%.

Παρ’ όλα αυτά ο Σόιμπλε κάνει λόγο για προσωρινή αδυναμία της γερμανικής οικονομίας, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε ξανά τις εκκλήσεις το Βερολίνο να αφήσει κατά μέρος τους σχεδιασμούς του να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 κι αντ’ αυτού να προκρίνει περισσότερες επενδύσεις για να τονώσει τόσο τη γερμανική οικονομία.

Η Γερμανία δέχεται προτροπές από όλο και περισσότερες πλευρές σε διεθνές επίπεδο να μεταβάλει την οικονομική της πολιτική και να εγκαταλείψει τον διακηρυγμένο στόχο της να επιτύχει τον περιώνυμο schwarze Null, δηλαδή έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, το 2015. «Η στάση της Γερμανίας είναι σημαντική. Εάν αποκλίνουμε από την πορεία μας, αυτό θα δώσει το έναυσμα και άλλοι να πράξουν το ίδιο», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), είπαν πηγές που άκουσαν την ομιλία της.

«Βρισκόμαστε ξανά σε μια φάση που οι δεσμεύσεις μας στην Ευρώπη πρέπει να έχουν κύρος», επέμεινε η Μέρκελ. Η καγκελάριος προειδοποίησε εναντίον κάθε υπερβολής όσον αφορά την επιβράδυνση της ορμής της γερμανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν η οικονομία της χώρας της συρρικνώθηκε κατά 4,7%.

Κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες στη Γερμανία, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης του «Μεγάλου Συνασπισμού» να ισοσκελιστεί ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός το 2015 για πρώτη φορά μετά το 1969.

Ακόμη και στην περίπτωση που το Βερολίνο δανειζόταν για να εκσυγχρονίσει το οδικό και σιδηροδρομικό του δίκτυο, τις ευρυζωνικές υποδομές της Γερμανίας ή το ενεργειακό δίκτυο της χώρας, αυτό δεν θα συνέβαλε να τονωθεί η ανάπτυξη στις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, σχολίασε νωρίτερα σήμερα ο Γκάμπριελ.

Η οικονομική πολιτική του Βερολίνου έχει επικριθεί από μια πλειάδα διεθνών οργανισμών —το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης— διότι δεν αξιοποιεί το μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ούτε τα μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών που διαθέτει για να επενδύσει για παράδειγμα σε έργα υποδομής στη Γερμανία.

http://www.fortunegreece.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s