Τα μέτρα για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης

imf1-660x440Τι ανακοίνωσε η ομάδα G20, σε συνάντηση στην Ουάσιγκτον, για την τόνωση της οικονομίας.

Μέτρα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας ανακοίνωσε η ομάδα G20 στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Ενώ ορισμένες βασικές οικονομίες ανακάμπτουν, κάποιες άλλες αντιμετωπίζουν νέες αδυναμίες» αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ομάδας G20.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται η αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν «αποτελέσματα που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη, καθώς οδεύουμε προς τη σύνοδο των ηγετών» που θα πραγματοποιηθεί στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, τον Νοέμβριο.

Για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας σε όλο τον κόσμο και πρωτίστως στις χώρες που ανήκουν στην ομάδα G20, αναφέρεται ότι θα επιφέρουν:

– αύξηση κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ

– 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία

– εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι νέες στρατηγικές ανάπτυξης θα οδηγήσουν στην αύξηση κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, την επόμενη πενταετία. Αυτό σημαίνει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας». Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «θα υπάρχει καταλογισμός μέσω ελέγχου των εφαρμοσμένων πολιτικών. Το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα βοηθήσουν σημαντικά στη διαδικασία αυτή».

Η ομάδα G20 επαναλαμβάνει ότι οι επενδύσεις σε υποδομές έχουν κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας, προσθέτοντας ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συμφώνησαν για μια «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για Υποδομές», η οποία θα στηρίζεται σε μια «πολυετή ομάδα δράσεων» για την αύξηση της ποιότητας και ποσότητας των υποδομών στις χώρες που αποτελούν τη G20, αλλά και άλλες χώρες.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι χώρες της G20 συμφώνησαν και σε μέτρα για την «σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος» και τη «διασφάλιση της ακεραιότητας» του διεθνούς φορολογικού συστήματος.

Καταλήγοντας, και τονίζεται: «το έργο μας δεν σταματά εδώ, στην Ουάσιγκτον. Ούτε θα σταματήσει στο Μπρίσμπεϊν. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα πολλών ετών, που θα φέρει σε πέρας την τουρκική προεδρία και πέρα απ’ αυτής (σ.σ. η Τουρκία θα προεδρεύσει της G20 το 2015).

http://www.fortunegreece.com

 

Advertisements

One thought on “Τα μέτρα για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s