Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο -Η επιστολή στο ΔΝΤ και τα επόμενα βήματα

21422031Μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης, που έλαβε η κυβέρνηση, πλέον η κυβερνητική προσοχή στρέφεται στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Ηδη έχουν αποσαφηνιστεί τα επόμενα βήματα, για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Βασική προϋπόθεση για αυτό, είναι πως θα εξελιχθεί ομαλά η αξιολόγηση, χωρίς να υπάρξουν επιπλοκές, ενώ η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας όπως και των stress tests των τραπεζών, θα αποτελέσουν την αφετηρία για αυτό το πλάνο, με εκτίμηση ότι μπορεί να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προβλέπει τα εξής επόμενα βήματα:

  • Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.
  • Επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.
  • Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.
  • Εναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων, «letter of intent».

Πριν από όλα αυτά, ιδιαίτερη σημασία έχει η συνάντηση της Κυριακής του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Μία συνάντηση κρίσιμη για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Φωτογραφία: Eurokinissi

http://www.iefimerida.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s