Μαστίγιο και καρότο για φοροφυγάδες και οφειλέτες -Αμεσες κατασχέσεις και αλλαγές στον κώδικα είσπραξης

16997291_4Πιο αυστηρή ποινική μεταχείριση στους καθ’ έξιν παραβάτες και ηπιότερα μέτρα σε όσους πιάνονται στη τσιμπίδα για τυπικές παραβάσεις ή λόγω πραγματικής αδυναμίας εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων, επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο την τρομακτική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και την σταθερά υψηλή φοροδιαφυγή.

Σε νομοσχέδιο που έρχεται λίαν συντόμως από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης έρχονται κατ’ αρχήν αλλαγές στην αυτόφωρη διαδικασία, με στόχο να δοθεί έμφαση στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Επίσης προωθείται πλαίσιο διατάξεων για την άμεση κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από μεγαλοφοροφυγάδες, χωρίς να απαιτείται η ολοκλήρωση της ποινικής δίκης.

Επιπλέον, θα γίνουν οι αναγκαίες νομοτεχνικές βελτιώσεις στις διατάξεις, με βάση τις οποίες γίνονται δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων από το ΣΔΟΕ και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να ξεπεραστεί η απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας τους.

Με Απόφαση του Γκίκα Χαρδούβελη συγκροτήθηκε, επίσης, ειδική Επιτροπή, η οποία μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να παραδώσει πόρισμα για τις αναγκαίες αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες θα “τρέξουν” παράλληλα με τη νέα ρύθμιση οφειλών. Ειδικότερα, ειλημμένη είναι η απόφαση για κατάργηση όλων των ποινικών διαδικασιών για τους οφειλέτες, ενώ κεντρική επιλογή είναι η αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε όσους χρωστάνε πάνω από 300.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Αντιθέτως οι μικροί οφειλέτες θα πέφτουν στα “μαλακά” και μένει να διαπιστωθεί στο πόρισμα της Επιτροπής εάν θα αλλάξει και η διαδικασία επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για μικρές οφειλές.

Εν τω μεταξύ, έχοντας ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα για τη διενέργεια πλειστηριασμών με τιμή εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει τώρα το αποτέλεσμα των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 15 του μήνα.

Η σχετική λίστα μακραίνει εβδομάδα με την εβδομάδα και ήδη σε… ηλεκτρονικό σφυρί βγήκαν τα ακίνητα ενός ακόμα μεγαλοοφειλέτη στη περιοχή Μαρκόπουλου Αττικής. Πρόκειται για λατομείο και εγκαταστάσεις 16,2 στρεμμάτων, με τιμή εκκίνησης 831.000 ευρώ, γραφεία και αποθήκες 765 τ.μ. με ζητούμενη τιμή 360.000 ευρώ και μια μεζονέτα 170 τ.μ. σε οικόπεδο 1.732 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 169.600 ευρώ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Advertisements

One thought on “Μαστίγιο και καρότο για φοροφυγάδες και οφειλέτες -Αμεσες κατασχέσεις και αλλαγές στον κώδικα είσπραξης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s