Θεόδωρος Μανωλίδης και Yannis Amoryanos σε κοινή έκθεση

theodoros-manolidis-kai-yannis-amoryanos-se-koini-ekthesi

«Η μητρότητα», έργο του Θεόδωρου Μανωλίδη.

Στον πολιτιστικό χώρο Da Vinci, από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου

Οι διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες Θεόδωρος Μανωλίδης και Yannis Amoryanos παρουσιάζουν την κοινή τους έκθεση ζωγραφικής, η οποία εγκαινιάζεται στον πολιτιστικό χώρο Da Vinci, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ. Την έκθεση θα προλογίσουν ο κ. Άγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, και η κα Λόλα Νταϊφά, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Star.

Σε επιμέλεια του Τάκη Δημόπουλου και της Δέσποινας Σαμουρέλη, η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 22 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει 30 έργα από κάθε καλλιτέχνη, χαρακτηριστικές δημιουργίες τους των τελευταίων ετών.

Ο Θεόδωρος Μανωλίδης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, διεθνώς καταξιωμένος, με πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Οι τελευταίες εκθέσεις του ήταν στο Μονακό (Maison d’ Art Gallery) και στο Χονγκ Κονγκ.

«Ίσως, μια σταλιά αιωνιότητας στο εφήμερο»

theodoros-manolidis-kai-yannis-amoryanos-se-koini-ekthesi 2

Θεόδωρος Μανωλίδης.

Μέσα από ένα ρεαλιστικό ιδίωμα, που περιλαμβάνει μνήμες και κληρονομιές από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, έννοιες και σύμβολα, ο Θεόδωρος Μανωλίδης έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ταυτότητα. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Ο σύγχρονος εξατομισμένος άνθρωπος δεν έχει μνήμη παρελθόντος και, κατά προέκταση, ενόραση μέλλοντος. Έχει μόνο ομιχλώδες παρόν. Μόνο αυτοί, που έχουν τη μακρύτερη μνήμη, έχουν και μακρύτερο μέλλον.

Πιστεύω ότι, μέσα από την τέχνη, ενεργοποιούνται οι θετικές ιδιότητες, που έχουμε όλοι μέσα μας. Μια τέχνη, που σκιαγραφείται διαχρονική, δισδιάστατη, συμβολική. Μια σύνθεση ρεαλισμού, φαντασίας και συμβόλων. Το επιδιωκόμενο; Ένα νόημα στο κοινότυπο, κάτι από το μυστήριο στο ολοφάνερο και, ίσως, μια σταλιά αιωνιότητας στο εφήμερο.

Ζούμε σε εσχατολογικούς καιρούς. Μια πραγματικότητα ακραίως υλιστική, όπου το υπαρξιακό αίνιγμα αλλάζει συνεχώς έννοιες και ερμηνείες και οι ιδέες του καλού και του κακού είναι δυσδιάκριτες. Η ζωή περνάει χωρίς αναμνήσεις, χωρίς δικαίωση του χρόνου, και αντιμετωπίζεται σαν τυχαίο συμβάν. Η διέξοδος είναι δυνατή πια μόνο μέσα από τα κανάλια του πνεύματος και της τέχνης, σε μια διάσταση χωρίς χρονική στιγμή. Και, ίσως, είναι η μόνη ελπίδα στην αγωνιώδη προσπάθεια της ψυχής για λίγη ποιότητα, στον τόσο σύντομο χρόνο της ζωής μας».

Ανάμνηση ενός χαμένου παραδείσου

theodoros-manolidis-kai-yannis-amoryanos-se-koini-ekthesi 3

Yannis Amoryanos

Ο Υannis Amoryanos είναι ένας διεθνούς φήμης εικαστικός καλλιτέχνης. Σε πολύ νεαρή ηλικία, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε και ξεκίνησε μία λαμπρή καριέρα 45 ετών, πραγματοποιώντας εκθέσεις σε σημαντικά καλλιτεχνικά κέντρα ανά την υφήλιο.

Ο ίδιος δηλώνει: «Είμαι ευτυχής, που είχα την τύχη να γεννηθώ στη χώρα της πλαστικής αιωνιότητας και ευγνωμονώ την Αμερική, η οποία εκτίμησε το έργο μου».

Τα έργα του, μέσα από μια εκλεπτυσμένη ευαισθησία, αποτυπώνουν μια ανάμνηση ενός χαμένου παραδείσου, όπου κυριαρχεί η αισιοδοξία της φύσης και η αρχέτυπη αγνότητα της ανθρώπινης ψυχής. Έργα που, επί δεκαετίες, αντιστέκονται και αρνούνται σθεναρά να συμβιβαστούν με τις καθημερινές θύελλες της ζωής.

Όπως συνηθίζει να λέει: «Η ζωγραφική είναι ένα ποίημα, φτιαγμένο με χρώματα και πινέλα». Οι μαγευτικοί χώροι του μας προσκαλούν σε έναν κόσμο ειρηνικό, αγαθό και ευτυχισμένο, έναν κόσμο, που τόσο νοσταλγούμε όλοι μας.

theodoros-manolidis-kai-yannis-amoryanos-se-koini-ekthesi 4

Yannis Amoryanos

Σύμφωνα με τον Ισπανό κριτικό τέχνης, Ramon Faraldo: «Ο Yannis Amoryanos είναι μοναδικός στο είδος του. Τα έργα του εκπνέουν γαλήνη, ηρεμία και απλότητα, που αποκλείουν το προσωπικό και το υποκειμενικό και τείνουν στο πανανθρώπινο και οικουμενικό».

Πληροφορίες
Πολιτιστικός χώρος Da Vinci: Αγίου Ιωάννου 23 – Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6000102. Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 21:00 (δωρεάν στάθμευση).

http://www.naftemporiki.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s