Αμφίπολη: Ψηφιακή καταγραφή της ανασκαφής

amfipoli-psifiaki-katagrafi-tis-anaskafis.w_lΗ αποτύπωση της ανασκαφής σε ψηφιακά μέσα είναι άριστη, διαβεβαιώνουν πηγές από το περιβάλλον της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Ποιο είναι το «ευαγγέλιο» κάθε ανασκαφής;

Μπορεί το National Geographic Ισπανίας να είχε λάβει στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, μία μεγαλοπρεπέστατη άρνηση από το υπουργείο Πολιτισμού, στο αίτημα να εισέλθει στο εσωτερικό του μνημείου –όπως είχε γράψει το TheTOC.gr στις 4 Σεπτεμβρίου– ωστόσο, το αυτονόητο, δηλαδή η ψηφιακή καταγραφή της ανασκαφής στην Αμφίπολη είναι πραγματικότητα.

Oπως διαβεβαιώνουν το TheTOC.gr πηγές από το περιβάλλον της ανασκαφής, η αποτύπωση της ανασκαφής σε ψηφιακά μέσα είναι άριστη. Μάλιστα, η «αποτύπωση» (και ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή ψηφιακές φωτογραφίες και βίντεο) δεν έχει ανατεθεί σε υπάλληλο της ΚΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, δηλαδή σε συνεργάτη της κ. Περιστέρη, ούτε υποστηρίζεται με μέσα, όπως η κάμερα κινητού τηλεφώνου.

Περισσότερα στοιχεία δεν δόθηκαν, αλλά είναι σαφές ότι, παρά την ιδιαιτερότητα των συνθηκών και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, η ανασκαφική διαδικασία βιντεοσκοπείται από επαγγελματίες.

Αλλωστε, η πρόσφατη καταγραφή καρέ – καρέ της ανέλκυσης των ευρημάτων από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων έχει, πέραν της σημασίας του τεκμηρίου, τη δικής της, σχεδόν αυτόνομη αξία.

Η φωτογραφική -και άλλη- καταγραφή αποτελεί, εκτός των άλλων, βασικό στοιχείο του Ημερολογίου Ανασκαφής, του σημαντικότερου εργαλείου για τη μελέτη και ερμηνεία των αρχαιολογικών δεδομένων.

Ημερολόγιο ανασκαφής-το «Ευαγγέλιο»

Το Ημερολόγιο ανασκαφής αναλαμβάνει κατά κανόνα ο επικεφαλής, ο επιβλέπων αρχαιολόγος, οποίος βρίσκεται συνεχώς «επάνω από το σκάμμα» (στην περίπτωση της Αμφίπολης «μέσα στο σκάμμα»).

Πρόκειται για το «ευαγγέλιο» της ανασκαφής, μία καθημερινή καταγραφή, αποτύπωση, τεκμηρίωση της ανασκαφικής διαδικασίας βήμα προς βήμα, με λεπτομερείς σημειώσεις, οι οποίες συνοδεύονται από φωτογραφίες και σχέδια -εφόσον πλέον, το επιτρέπουν οι πόροι και από ψηφιακό οπτικοακουστικό υλικό.

Ο επιβλέπων αρχαιολόγος καταγράφει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, τον στόχο των καθημερινών εργασιών, τις καιρικές συνθήκες, τα ευρήματα, τις μετρήσεις, τις δειγματοληψίες, τα προβλήματα αλλά και τις προτεινόμενες λύσεις, σε όλα τα στάδια της ανασκαφής (μεταξύ αυτών, της συντήρησης και του καθαρισμού των ευρημάτων, κινητών και μη).

Στο ημερολόγιο καταγράφονται επίσης, οι πρώτες παρατηρήσεις και υποθέσεις σχετικά με τα ευρήματα, δηλαδή οι πρώτες απόπειρες σύνδεσης των δεδομένων μεταξύ τους.

Ένα «τυπικό», καταγεγραμμένο με τον ορθό τρόπο, όπως ορίζει η διεθνής μέθοδος, Ημερολόγιο Ανασκαφής, αποτελεί, εκτός των άλλων, τεκμήριο για τους ερευνητές του μέλλοντος.

http://www.thetoc.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s