Το διπλό παιχνίδι του Βερολίνου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

F7C31941038186E400B2FC42C3BC1340

Με τον Γιόργκ Άσμουσεν να παίζει το ρόλο του πολιτικού «φαντομά»

Παίζει διπλό παιχνίδι: Ο Γιόργκ Άσμουσεν είναι από τη μια υφυπουργός εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης, από την άλλη ανεπίσημος εντεταλμένος για το ΣΥΡΙΖΑ κάποιου άτυπου κέντρου αποφάσεων στο Βερολίνο – άγνωστο αν αυτό υπάγεται στην καγκελαρία, το υπουργείο οικονομικών, ή το υπουργείο εξωτερικών.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση που έδωσε τη Δευτέρα στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εργασίας Κρίστιαν Βέστχοφ στο ερώτημα, αν ο κ.Άσμουσεν συναντήθηκε «στα κρυφά» πριν δυο περίπου εβδομάδες στη γερμανική πρωτεύουσα με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορώ να βεβαιώσω ότι ο κ.Άσμουσεν είχε μια κρυφή συνάντηση. Μπορεί ίσως να υπάρχουν συναντήσεις, που διοργανώνει ο ίδιος, χωρίς να είναι αυτό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως υφυπουργός εργασίας. Αυτό δεν μπορώ να το βεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω. Από όσα ξέρω υπήρξε μια συνάντηση με εκπροσώπους από την Ελλάδα, δεν ξέρω όμως ούτε από πού ήρθαν αυτοί, ούτε αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν μια συνάντηση, που έκανε με την ιδιότητά του ως υφυπουργός εργασίας» είπε.

Οι δημοσιογράφοι έδειχναν απορημένοι από μια τόσο ασαφή «πληροφόρηση». Εξίσου ασαφής ήταν και ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι άκουσε για τη συνάντηση, κατά τα άλλα όμως παρέπεμψε στον κ.Βέστχοφ.

Και μόνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση για το πώς κλείστηκε το ραντεβού στο Βερολίνο, χωρίς όμως να γνωρίζει οτιδήποτε, όπως εξήγησε ο ίδιος, για τα πραγματικά περιστατικά.

«Υπάρχει στην Αθήνα μια γερμανική πρεσβεία, που καλύπτει όλη τη γκάμα των θεμάτων» είπε. «Αυτό εμπεριέχει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλου είδους επαφές». Η υπόθεσή του είναι, πρόσθεσε, ότι «σε αυτές ανήκουν και σχέσεις με άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, που βρίσκονται προς το παρόν στην αντιπολίτευση. Αυτό είναι κάτι εντελώς νορμάλ και υπάρχει και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου».

Όμως ούτε και αυτή η θεωρητική ερμηνεία έριξε πραγματικό φως στο ραντεβού: Κλείστηκε όντως από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, ή, κάτι επίσης πιθανό, κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ.Άσμουσεν προ μηνός περίπου σε συνέδριο πολιτικών και οικονομολόγων στο Κόμο της Ιταλίας;

Σίγουρο είναι, όπως έγραψε ήδη το «Βήμα», ότι στη συνάντηση που έγινε με οικοδεσπότη τον κ.Άσμουσεν σε εστιατόριο του Βερολίνου, συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιώργος Σταθάκης, και εκ μέρους των Γερμανών οι εκπρόσωποι τριών υπουργείων: Έξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών.

Η συζήτηση, που άρχισε με σύντομη παρουσίαση των νέων επεξεργασμένων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα, ήταν εφ΄όλης της ύλης (συμπεριλαμβανομένου και του χρέους) και έγινε, σύμφωνα με παριστάμενους, σε πολύ καλό κλίμα. «Οι γερμανοί εκπρόσωποι άκουγαν προσεκτικά και κατέγραφαν κάθε άποψη των προσκεκλημένων τους» είπε ένας από αυτούς.

Στο «διπλό παιχνίδι» του κ.Άσμουσεν ανήκει λοιπόν, πρώτον, ότι άνοιξε έναν άτυπο δίαυλο επικοινωνίας της γερμανικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ – κάτι που ήταν αδιανόητο πριν 2-3 χρόνια. Και δεύτερον, ότι προσπάθησε να κρατήσει τη συνάντηση κρυφή σαν κρατικό μυστικό – κάτι που προφανώς σημαίνει, ότι το Βερολίνο δεν θέλει ακόμα να αναβαθμίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίσημο συνομιλητή του παρά την πιθανή νίκη του τελευταίου στις επόμενες ελληνικές βουλευτικές εκλογές.

Τέτοιο παιχνίδι δεν είναι άγνωστο στους γερμανούς διπλωμάτες. Παλιότερα το έπαιζαν συστηματικά με χώρες του ανατολικού μπλοκ, σήμερα με «δύσκολα» κράτη του Τρίτου Κόσμου – με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη της ευρωζώνης δεν το είχαν όμως ποτέ στο ρεπερτόριό τους.

Και όσο συνεχίζουν να το παίζουν, άλλο τόσο θα επιβεβαιώνεται, ότι το Βερολίνο, παρά το πρόσφατο άνοιγμα του, παραμένει δύσπιστο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι ο κ.Άσμουσεν έχει αναλάβει σε αυτό (λόγω της μυστικότητας των κινήσεων του) το ρόλο ενός ιδιότυπου πολιτικού «φαντομά».

http://www.tovima.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s