Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων – γνωστών και ως … Ολυμπιακών Αγώνων της Ευρώπης

628x471_6Από το 2004 και μετά, κάθε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων συγκρίνεται με την τελετή των Αγώνων της Αθήνας που έφερε την υπογραφή του σπουδαίου δημιουργού Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Ο Ελληνας που έθεσε τον πήχη διεθνώς κατορθώντας να δημιουργήσει μια συνθήκη υψηλής καλλιτεχνικής ευκρίνειας και ευαισθησίας, αλλά και ενός υπερθεάματος, μόλις ανακηρύθηκε καλλιτεχνικός διευθυντής των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων που θα γίνουν από τις 12 ως τις 28 Ιουνίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Πρόκειται για μια ακόμα κορυφαία διάκριση του δημιουργού που γνωρίζει από τα μεγάλα θεάματα να καταδύεται και πάλι στα πρωταρχικά υλικά – όπως στις αποθήκες του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στη λιτή δήλωση που έκανε μετά την παγκόσμια ανακοίνωση της ανάθεσης, τόνισε

«Η ανάθεση της δημιουργίας της Τελετής Έναρξης για το “Μπακού 2015” αποτελεί για μένα τιμή και πρόκληση. Σκοπός μου είναι να διηγηθώ μια παγκόσμια ανθρώπινη ιστορία χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του Αζερμπαϊτζάν, με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάζει το σύγχρονο και το ευρηματικό με τον σεβασμό στην τεράστια και μακραίωνη κουλτούρα της χώρας».

Οι 1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και ήδη αποκαλούνται … οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ευρώπης. Περιλαμβάνουν 20 αθλήματα από τα οποία 14 είναι Ολυμπιακά και έξι μη Ολυμπιακά (ποδόσφαιρο άμμου, μπάσκετ 3Χ3, ακροβατική γυμναστική, καράτε, αεροβική γυμναστική, σάμπο). Θα πάρουν μέρος περίπου 6.000 αθλητές από τις 49 χώρες της Ευρώπης.

(H φωτογραφία αρχείου είναι από την παράσταση Πρώτη Υλη)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s