Παιδιά και διαδίκτυο μπορεί να κοστίσουν ακριβά!

RTX15XWM-660x440Τους κινδύνους απώλειας χρημάτων από τη αφύλακτη χρήση του διαδικτύου από παιδιά επισημαίνει έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International.

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, το 13% των Ευρωπαίων χρηστών έχει χάσει χρήματα ή σημαντικές πληροφορίες ως αποτέλεσμα της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών τους.

Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι τα παιδιά μπορούν να προκαλέσουν άθελα τους προβλήματα στους γονείς, εκτός από το να εκτεθούν τα ίδια σε online κινδύνους.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί έκπληξη, αν αναλογιστούμε ότι το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα παιδιά του δεν γνωρίζουν αρκετά για τους υπολογιστές, ενώ 39% θεωρεί ότι τα παιδιά του έχουν πλήρη άγνοια για τις ψηφιακές απειλές.

Αυτή η έλλειψη γνώσης εγκυμονεί κινδύνους για τους γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν online συσκευές. Σε ποσοστό 7%, οι Ευρωπαίοι γονείς ανέφεραν ότι τα παιδιά τους είχαν διαγράψει κατά λάθος σημαντικές πληροφορίες.

Μάλιστα, το 4% δέχτηκε απροσδόκητους λογαριασμούς από app stores που είχαν επισκεφτεί παιδιά. Σε γενικές γραμμές, ένας στους πέντε γονείς παγκοσμίως παραδέχτηκε ότι έχει χάσει χρήματα ή σημαντικά δεδομένα εξαιτίας της χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά του.

Παρά το γεγονός αυτό, μόνο το ένα τρίτο των γονέων βρίσκεται πραγματικά σε επιφυλακή για τον κίνδυνο.

Στην Ευρώπη, μόλις το 35% των γονέων ανησυχεί ότι τα παιδιά του ενδέχεται να ξοδεύουν χρήματα χωρίς συγκατάθεση όταν βρίσκονται online και μόνο το 29% ανησυχεί για το ότι τα παιδιά μπορεί να μοιράζονται εμπιστευτικές πληροφορίες.

Την ίδια στιγμή, οι γονείς φαίνεται ότι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να αποφύγουν τα προβλήματα και να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις διαδικτυακές απειλές.

Για παράδειγμα, το 34% ελέγχει προσωπικά με ποιον τρόπο χρησιμοποιούν τις συσκευές τα παιδιά και το 12% έχει ζητήσει από τον πάροχο του Internet να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες. Επιπλέον, το 37% υπενθυμίζει τακτικά στα παιδιά τους κινδύνους του Διαδικτύου, ενώ το 15% επέλεξε να γίνει «φίλος» με τα παιδιά του στα κοινωνικά δίκτυα.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μόνο το 24% των γονέων χρησιμοποιεί εξειδικευμένο λογισμικό για τις δραστηριότητες των παιδιών στο Διαδίκτυο, παρότι τέτοιες λειτουργίες είναι διαθέσιμες σε πολλές λύσεις ασφάλειας.

«Όταν οι γονείς σκέφτονται ότι τα παιδιά τους περνούν χρόνο στο Διαδίκτυο, το πρώτο μέλημά τους είναι να τα προστατεύσουν από ανεπιθύμητο περιεχόμενο. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη σημαντική πτυχή που δεν πρέπει να ξεχνιέται και η οποία αφορά τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τα παιδιά στους γονείς. Η χρήση λύσεων γονικού ελέγχου δεν δείχνει δυσπιστία προς το παιδί. Είναι μια λογική προφύλαξη, η οποία συμβάλει στην προστασία των συσκευών και των δεδομένων που βρίσκονται σε αυτές.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εφαρμογή αυτή μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα. Δηλαδή, τα ενήλικα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις λύσεις για να βοηθήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς τους που έχουν ελάχιστες γνώσεις σχετικά με τις ψηφιακές απειλές», δήλωσε ο Konstantin Ignatev, Web Content Analysts Group Manager τηςKaspersky Lab.

http://www.fortunegreece.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s