Στο Ιράκ και στη Συρία οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τα όπλα τους

IRAQ-660x440Οι ΗΠΑ ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να καταστρέψουν αμερικανικό εξοπλισμό που δόθηκε στο στρατό του Ιράκ και στη συνέχεια έπεσε στα χέρια του ISIS.

Οι ΗΠΑ έχουν χτυπήσει 41 οχήματα Humvees από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιθέσεις τον Αύγουστο, σύμφωνα με δεδομένα από την Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Για την καταστροφή αυτών των οχημάτων, οι ΗΠΑ ρίχνουν βόμβες, καθεμιά εκ των οποίων κοστίζει 30.000 δολάρια. Και τα ίδια τα οχήματα κοστίζουν περίπου 250.000 δολάρια, ανάλογα με τον εξοπλισμό τους.

Το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τους στόχους των βομβαρδισμών στο CNN: «Σε κάποιες περιπτώσεις, έχουμε δει τον ISIS να αρπάζει και να χρησιμοποιεί στρατιωτικό εξοπλισμό κατασκευασμένο στις ΗΠΑ» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου. «Όπου βλέπουμε τρομοκράτες να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εξοπλισμό, εξολοθρεύουμε όλη την απειλή».

Και βέβαια, εφόσον οι ΗΠΑ καταστρέφουν τον εν λόγω εξοπλισμό, στη συνέχεια ίσως χρειαστεί να παραχωρήσουν επιπλέον όπλα στο στρατό του Ιράκ.

«Αν θέλουμε ο ιρακινός στρατός να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα σύνορά του μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να τους επανεξοπλίσουμε» δηλώνει ο Τοντ Χάρισον, αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών και Προϋπολογιστικών Εκτιμήσεων.

«Άρα, θα αγοράσουμε ένα Humvee για κάθε ένα που καταστρέφουμε, και θα το στείλουμε πίσω στον ιρακινό στρατό».

Αυτό είναι ένα μικρό μόνο παράδειγμα της συνθετότητας που χαρακτηρίζει τις τρέχουσες στρατιωτικές δαπάνες και το τι θα κληθούν να πληρώσουν οι ΗΠΑ στο μέλλον.

Οι πρώτες αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασαν περαιτέρω το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών ξεκίνησε με την εκτόξευση 47 πυραύλων Tomahawk, καθένας εκ των οποίων κοστίζει 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Προσθέστε στο κόστος και την παρουσία των αεροσκαφών F-22 Raptor• καθεμία ώρα πτήσης των συγκεκριμένων μαχητικών κοστίζει περίπου 62.000 δολάρια. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε πολεμικές επιχειρήσεις, είναι τα πιο ακριβά στον κόσμο ως προς τη χρήση. Και οι βόμβες που μεταφέρει κοστίζουν από 20.000 έως 30.000 δολάρια.

Ο πύραυλος Tomahawk, ο οποίος εκτοξεύεται από πλοίο, κοστίζει περισσότερο, εφόσον πρόκειται ουσιαστικά για αεροπλάνο μιας χρήσης. «Εκτοξεύεται από σωλήνα, τα φτερά του προσαρμόζονται αμέσως μετά την εκτόξευση, και χάρη στον κινητήρα τζετ που διαθέτει διανύει έως και 1.000 μίλια μέχρι το στόχο», επισημαίνει ο Χάρισον.

Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει 20 επιθέσεις στη Συρία και 198 στο Ιράκ, από τις 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα. Πολλές απ’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στον ημερήσιο προϋπολογισμό ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε προβλέψει το Πεντάγωνο στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

http://www.fortunegreece.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s