Με ένα «κλικ» οι αγοραπωλησίες ακινήτων -Τι είναι τα «ψηφιακά» συμβόλαια που μειώνουν γραφειοκρατία και κόστος

psifiako-simvolaio-660Με ένα κλικ θα γίνονται σε λίγο καιρό τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων αφού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σύσημα των ψηφιακών συμβολαίων.

Οι συμβολαιογράφοι, μέσω βάσης δεδομένων του Συλλόγου τους, θα διαβιβάζουν  στοιχεία και αντίγραφα συμβολαιογραφικών πράξεων με χρήση ψηφιακής υπογραφής και έτσι θα εγγράφονται όλες οι μεταβιβάσεις των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Ολα αυτά θα έχουν σαν συνέπεια να μειωθεί η γραφεικρατία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, να γίνονται γρηγορότερα οι μετεγγραφές και να μικρύνει το κόστος για τους συμβαλλόμενους.

Το νέο σύστημα με τα ψηφιακά συμβόλαια και τις ψηφιακές υπογραφές θα επεκταθεί πανελλαδικά έως το τέλος του 2015, συνδέοντας ολοκληρωτικά σε μια κοινή δομή τους συμβολαιογράφους, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία.

Ετσι, από το 2016 κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση και πλήρη εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία, αποφεύγοντας επί της ουσίας την ταλαιπωρία και τις ουρές στις συναλλαγές του.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ψηφιακή συμβολαιογραφική πράξη θα διαβιβάζεται στα Κτηματολογικά γραφεία μετά την μετεγγραφή και τη δήλωση στο υποθηκοφυλακείο. H Κτηματολόγιο ΑΕ, που αναλαμβάνει πλέον διευρυμένο ρόλο, θα διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των συναλλαγών, αφού η ψηφιακή υπογραφή δεν μπορεί να παραχαραχθεί, ενώ με το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής επιτυγχάνεται απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s