Τέλος στα σενάρια για την Προεδρία βάζει ο Κουβέλης

telos-sta-senaria-gia-tin-proedria-bazei-o-koubelis.w_lΟ Κουβέλης κλείνει τα σενάρια για την προεδρία της Δημοκρατίας και παραμένει Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Ανοίγει ο δρόμος για την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Οριστικό τέλος στα σενάρια που τον φέρουν ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έβαλε χθες ο Φ. Κουβέλης καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM ξεκαθάρισε ότι δεν τον αφορά αυτού του είδους η προεδρολογία.

Επισήμανε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι θα αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές καθώς είχε συνδέσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου», είπε ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος προανήγγειλε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία του κόμματος στο συνέδριο που θα γίνει από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου, «εάν αυτό επιθυμούν οι σύνεδροι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (Γ. Πανούσης, Γ. Κυρίτσης, Ασημίνα Ξυροτήρη κ.α) στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και την αποχώρηση της μεταρρυθμιστικής τάσης του Σπύρου Λυκούδη, διαμορφώθηκε ένα νέο σκηνικό στο εσωτερικό του κόμματος.

Επί τάπητος η συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Το Αριστερό Ρεύμα που έχει σαφέστατο προσανατολισμό για συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυριαρχεί στις οργανώσεις του κόμματος ενώ στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό ήταν προφανές ότι το όνομα το Φ. Κουβέλη είχε καεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί και ο Σπύρος Λυκούδης σε συνέντευξή του στο Έθνος αμέσως μετά την αποχώρησή του από την ΔΗΜΑΡ όπου είχε εκτιμήσει ότι λόγω κακών χειρισμών δεν θα έμπαινε το όνομα του Φ. Κουβέλη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εξάλλου σχεδόν πέντε από τους 11 βουλευτές που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ είχαν δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζαν τον Φ. Κουβέλη εάν ήταν υποψήφιος για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Μετά την αλλαγή του κλίματος ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέλεξε να δημοσιοποιήσει την απόφασή του στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις εσωκομματικές εξελίξεις. Εξάλλου έχει ξεκινήσει ένας υποτυπώδης διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίεζαν την ΔΗΜΑΡ τον τελευταίο καιρό να ξεκαθαρίσει εάν θα ενταχθεί στην Κεντροαριστερά ή θα επιδιώξει σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Φ. Κουβέλης προανήγγειλε την εκ νέου υποψηφιότητά του για τη Προεδρία του κόμματος ενώ οι δηλώσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα από την ΔΕΘ καταγράφουν το θετικό κλίμα και την συμφωνία που διαμορφώνεται σε επιμέρους θέματα μεταξύ των δύο κομμάτων.

Κομβικό σημείο για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ θα αποτελέσει το θέμα της εκλογής ΠτΔ για το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα δώσει την ψήφο της σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα με στόχο να πέσει η κυβέρνηση και να προκληθούν εκλογές.

Η εκλογική κατάρρευση του κόμματος που συνεχίζεται και στις δημοσκοπήσεις, δημιουργεί προβληματισμό στα κομματικά στελέχη που υπερασπίζονται την αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις επερχόμενες εκλογές. Διαβλέπουν ότι θα είναι δύσκολο να ανασυνταχθεί οργανωτικά το επόμενο πεντάμηνο και να διεκδικήσει την είσοδό της στην βουλή και για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι θα αφήσουν ανοιχτό στο συνέδριο το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.thetoc.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s