Γιατί οι παραγωγοί ουίσκι δεν θέλουν ανεξαρτησία

Scotch-Whisky-selections-660x440Κάποιοι λένε ότι το πνεύμα της Σκωτίας μπορεί να βρεθεί «εμφιαλωμένο» στο ουίσκι της χώρας.

Όμως, αυτό το πνεύμα φέρνει πολλές έγνοιες για τους παραγωγούς του γνωστότερου ποτού της Σκωτίας, ιδιαίτερα αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.).

Η Ένωση Σκωτσέζικου Ουίσκι ανέφερε διάφορους λόγους για τους οποίους οι παραγωγοί είναι ανήσυχοι, με σημαντικότερο το γεγονός ότι είναι ασαφές ποιο θα είναι το σκωτσέζικο νόμισμα, και τι θα σημάνει αυτό για την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

Η ένωση σημείωσε ότι η επιτυχία του συγκεκριμένου κλάδου είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με τη συμμετοχή της Σκωτίας στο Η.Β., και τα οφέλη που οι σκωτσέζοι παραγωγοί απολαμβάνουν εντός του Η.Β. θα πρέπει να «προσφερθούν παρομοίως» σε μια ανεξάρτητη Σκωτία.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης, δήλωσε ότι η ανεξαρτησία της Σκωτίας αφήνει αναπάντητα κάποια ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι «παραμένει ασαφές» ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιεί η Σκωτία.

Ως μέρος του Η.Β., της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, οι σκωτσέζοι παραγωγοί ουίσκι είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται σε «προβλέψιμες» οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Το δημοψήφισμα γεννά ερωτήματα σχετικά με τη φορολογική και εμπορική νομοθεσία, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στους παραγωγούς.

Για παράδειγμα, η Σκωτία θα μπορούσε να χάσει προσωρινά την πρόσβαση στην κοινή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι Σκωτσέζοι μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους χωρίς δασμούς σε 27 χώρες.

«Αν αυτή ήταν μια από τις συνέπειες της ανεξαρτησίας, θα ήταν εξαιρετικά καταστροφική, και δύσκολο να τη διαχειριστούμε», είπε ο Φροστ.

Η Σκωτία ευθύνεται για το ¼ των εξαγωγών τροφίμων και ποτών του Η.Β., καθώς εξάγονται 40 μπουκάλια κάθε δευτερόλεπτο.

Πέρα από την Ευρώπη, οι σκωτσέζικες εταιρείες ουίσκι έχουν ωφεληθεί από τις προσπάθειες του Η.Β. να προωθήσει τις εξαγωγές, διαπραγματευόμενο εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο.

Οι υποστηρικτές της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας αναμένουν να έχουν μόνο 70 με 90 διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, σε σύγκριση με τις 200 αγορές τις οποίες εξυπηρετούν σήμερα οι σκωτσέζοι παραγωγοί.

http://www.fortunegreece.com

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s