«Φερετζές» και με νόμο στο διαδίκτυο στη Τουρκία

Victory Day celebrations in AnkaraΟ Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε ένα νέο νόμο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο διαδίκτυο. 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε αργά χθες το βράδυ ένα νόμο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο Ίντερνετ και επεκτείνει τις εξουσίες της αρχής τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο του πρώτου νομοθετικού πακέτου που θέτει σε ισχύ ως αρχηγός του κράτους.

Το κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει το νόμο αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ο νέος νόμος υιοθετήθηκε επιπλέον της νομοθεσίας που είχε ψηφισθεί το Φεβρουάριο και καθιστούσε ευκολότερο για τις αρχές να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή, με αποτέλεσμα να προκληθούν οργισμένες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και να αυξηθούν οι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία.

Ο νέος νόμος επεκτείνει αυτές τις εξουσίες, επιτρέποντας στην αρχή τηλεπικοινωνιών TIB –επικεφαλής της οποίας είναι ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών– να αποκλείει ιστότοπους εφόσον το κρίνει απαραίτητο για θέματα “εθνικής ασφάλειας, αποκατάστασης της δημόσιας τάξης και πρόληψης εγκλημάτων”.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να προσπαθήσει να ανατρέψει το νέο νόμο, ο οποίος υιοθετήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε καθήκοντα μια νέα κυβέρνηση μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Reuters

http://www.fortunegreece.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s