Έκκληση Πεκίνου για πολιτική λύση στην Ουκρανία

o-proedros-tis-kinas-si-tzinpingkΤην έκκληση του Πεκίνου να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση στην Ουκρανία μέσω ενός διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, επανέλαβε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωτεύουσα Ντουσαμπέ του Τατζικιστάν.

«Η Κίνα επιθυμεί την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία με πολιτικά μέσα και καλεί όλα τα μέρη στην Ουκρανία να ξεκινήσουν διάλογο όσο το δυνατόν νωρίτερα» είπε ο πρόεδρος Σι σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι πρόεδροι Σι και Πούτιν συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε επίσης στη ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για την άποψη και στάση της Ρωσίας στην σοβούσα κρίση, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εκτιμά τη θέση και τις προτάσεις της Κίνας για το θέμα και είναι πρόθυμη να είναι σε επαφή με την Κίνα.

Το Πεκίνο έχει κρατήσει μια προσεκτική, χαμηλών τόνων στάση στην κρίση της Ουκρανίας καθώς δεν επιθυμεί να αποξενώσει τη Μόσχα που είναι βασικός του σύμμαχος. Ταυτόχρονα δεν έχει λάβει ευθέως θέση σχετικά με το δημοψήφισμα της Κριμαίας με το οποίο η περιοχή πέρασε στην ρωσική επικράτεια, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πολιτικό δεδικασμένο και για το Θιβέτ μια περιοχή με πολύ σοβαρές εντάσεις για το εσωτερικό της Κίνας.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου επίσης ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής λύσης στην ουρανική κρίση λέγοντας ταυτοχρόνως ότι θα ήθελε να συνεχίσει να αναπτύσσει «φιλική συνεργασία» με την Ουκρανία και ότι σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

http://www.naftemporiki.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s