Πώς γίνεται η ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης -Η είσοδος από την οπή, το σκάψιμο με τα χέρια και το κοσκίνισμα

kariatides-10-660Με αφαίρεση των χωμάτων και της άμμου από τον τρίτο, αλλά και από τον δεύτερο θάλαμο συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες στον τάφο της Αμφίπολης.

Στον δεύτερο θάλαμο οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Εθνος» έχουν απομακρύνει χώματα σε ένα ύψος σχεδόν τριών μέτρων κατω από το θόλο, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούν χώματα και από τον τρίτο θάλαμο με ταυτόχρονη υπσοστύλωση και αντιστήριξη του μνημείου γίνεται προκειμένου να υπάρχει εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται η στατική του επάρκεια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η είσοδος των αρχαιολόγων στο δεύτερο θάλαμο, γίνεται από την οπή του διαφραγματικού τοίχου στο πάνω τμήμα αριστερά, ενώ το ίδιο θα επιχειρηθεί και για την είσοδο στον τρίτο θάλαμο. Μάλιστα, για αυτό έχει ήδη αφαιρεθεί μια επιπλέον λίθος, που δεν δημιουργεί στατικό πρόβλημα, ώστε να βοηθηθεί η είσοδος των αρχαιολόγων και των εργατών.

Πάντως, οι εργασίες για την αφαίρεση των χωμάτων έχουν επιβραδυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, καθώς η ανασκαφή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Τα χώματα αφαιρούνται μόνο με τα χέρια των εργατών και μεταφέρονται με «ζεμπίλια».Στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω σε ταινιόδρομο και καταλήγουν σε κόσκινο. Τα κομμάτια που συγκεντρώνονται ταυτοποιούνται από τους συντηρητές. Ετσι ελπίζουν και ότι θα βρουν και τα κομμάτια που λείπουν από τις Καρυάτιδες.

Advertisements

One thought on “Πώς γίνεται η ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης -Η είσοδος από την οπή, το σκάψιμο με τα χέρια και το κοσκίνισμα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s