Εύθραυστη η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

oukrania-oukranoi-stratiotes-ekexeiriaΠυρά κατά των ουκρανικών δυνάμεων ανατολικά της Μαριούπολης

Παρατεταμένες εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί από μια περιοχή στα βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι βλέπει πυκνό καπνό στον ουρανό.

Οι εκρήξεις προέρχονταν από μια τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις αν και η ίδια η πόλη είναι στα χέρια των αυτονομιστών ανταρτών. Πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε ένα κοντινό στρατόπεδο. «Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας» είπε ειρωνικά ένας από τους αντάρτες. «Εκεί πέρα γίνεται κανονική μάχη», πρόσθεσε.

Το βράδυ του Σαββάτου, μία ημέρα μετά έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός, οι ουκρανικές δυνάμεις δέχθηκαν παρατεταμένα πυρά πυροβολικού κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters άκουσε παρατεταμένα πυρά πυροβολικού αργά το Σάββατο στα ανατολικά της Μαριούπολης, όπου την τελευταία εβδομάδα είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο ίδιος ανέφερε ότι μια βιομηχανική εγκατάσταση, ένα φορτηγό και ένα βενζινάδικο εντός των ορίων της πόλης τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ο δημοσιογράφος είδε επίσης φορτηγά να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια μεταφέροντας εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

«Υπήρξε μια επίθεση πυροβολικού… δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με θύματα» είπε Ουκρανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς.

Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι και μαχητές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στο Ντόνετσκ, το άλλο βασικό σημείο σύγκρουσης, είχαν εκφράσει αμφιβολίες ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός, είναι μέρος του ειρηνευτικού «οδικού χάρτη» για τον τερματισμό της πεντάμηνης σύγκρουσης. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε ότι είχε συμφωνήσει στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «για μια συνολική κατάπαυση του πυρός» και ότι έπρεπε να βρουν τρόπους για να την κάνουν να αντέξει.

Πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούσαν να απωθήσουν μεγάλη επίθεση των ανταρτών με στόχο τη Μαριούπολη, που είναι ένα βασικό λιμάνι για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας.

Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός είχαν καταγγείλει οι Ουκρανοί το Σάββατο και στη βιομηχανική πόλη του Ντόνετσκ, όπου υπήρξαν σποραδικά πυρά κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο παραμένει στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Η κατάπαυση του πυρός ισχύει αλλά ξέρουμε ότι (η ουκρανική πλευρά) τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια, να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις» είπε διοικητής των ανταρτών στο Ντόνετσκ γνωστός με το προσωνύμιο Μοντάνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

http://www.naftemporiki.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s