Συμφωνία εκεχειρίας Κιέβου – φιλορώσων

oukrania-marioupoliΕπιβεβαιώθηκε επισήμως η υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αντάρτες, πληροφορία που είχε μεταδώσει αρχικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο με ανάρτησή του στο Twitter, οι απεσταλμένοι στο Μινσκ συνήψαν μια συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγη ώρα.

Αμέσως μετά όμως ο Ποροσένκο έκανε γνωστό πως δίνει διαταγή στις ουκρανικές δυνάμεις να παύσουν πυρ από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αποτελεσματική διεθνής εποπτεία» της τήρησης της εκεχειρίας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον μηχανισμό ελέγχου που επιθυμεί. Επέμεινε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι» για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Ο Σερχίι Ταρούτα, κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ —όπου μαίνονταν μάχες νωρίτερα σήμερα— επιβεβαίωσε επίσης ότι υπεγράφη συμφωνία και πρόσθεσε ότι αναμένει να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειές της.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι το σχέδιο ειρήνευσης πρέπει να έχει τρία βασικά στοιχεία: την κήρυξη μιας εκεχειρίας, την αποχώρηση των «ρωσικών δυνάμεων και των Ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Τη σύναψη εκεχειρίας ανακοίνωσε και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως και η  αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Όμως, ένας ηγέτης των φιλορώσων, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, είπε πως η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία.

«Η εκεχειρία δεν σημαίνει ότι τερματίζεται η πολιτική μας για την απόσχιση» από την Ουκρανία, είπε ο Πλοτνίτσκι στους δημοσιογράφους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

http://www.naftemporiki.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s