Η καταστροφή στη Φουκουσίμα ήταν ακόμα χειρότερη από όσο αρχικά πιστεύαμε

 

foukousima-arxeiouΗ επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκυο ανακοίνωσε πως σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, η καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ήταν ακόμα πιο σοβαρή από όσο πιστεύαμε τα τελευταία τρία χρόνια.

Από το Νοέμβριο του 2011, η ηλεκτρική εταιρεία δήλωνε πως μόνο το 63 τοις εκατό του πυρήνα του αντιδραστήρα νο.3 είχε λιώσει. Ωστόσο οι νέοι υπολογισμοί υποδεικνύουν πως όλες οι ράβδοι καυσίμων έλιωσαν εκείνη την ημέρα.

Η δημοσίευση των ενημερωμένων υπολογισμών αποτελούν μέρος μιας γενικευμένης προσπάθειας να ξεκαθαριστούν τα ασαφή στοιχεία της τριπλής κατάρρευσης στον πυρηνικό σταθμό, την οποία προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι το Μάρτιο του 2011.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση βασίζεται στο εύρημα πως ένα εκ των συστημάτων ψύξεως έκτακτης ανάγκης του αντιδραστήρα νο.3, με την ονομασία HPCI, σταμάτησε να λειτουργεί έξι ώρες νωρίτερα από ότι αρχικά πίστευαν, και στο ότι η κατάρρευση επίσης ξεκίνησε περισσότερο από πέντε ώρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, όλο το τετηγμένο καύσιμο εισχώρησε στο δοχείο και τους σωλήνες πίεσης, έπεσε στον πυθμένα του δοχείου συγκράτησης, και έλιωσε περίπου 68 εκατοστά του τσιμέντου γύρω από τον αντιδραστήρα.

Παρά το γεγονός ότι η νέα ανάλυση, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα θερμοκρασίας και πίεσης, δείχνει ότι έλιωσαν όλες οι ράβδοι καυσίμου, οι ιθύνοντες της εταιρείας διατηρούν αισιόδοξη στάση.

«Πιστεύουμε πως ένα μέρος του καυσίμου παραμένει ακόμα στο κομμάτι του πυρήνα σύμφωνα με δεδομένα από το σταθμό», δήλωσε ο Σινίτσι Καβαμούτα, εκπρόσωπος της εταιρείας, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου. «Καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα επειδή η θερμοκρασία του συστήματος πίεσης μειώθηκε όταν εγχύθηκε νερό, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιο θερμό καύσιμο ήταν ακόμα εκεί», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr

Advertisements

One thought on “Η καταστροφή στη Φουκουσίμα ήταν ακόμα χειρότερη από όσο αρχικά πιστεύαμε

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s