Η Goolge τιμά τον δάσκαλο της λογικής, Τζον Βεν

i-goolge-tima-ton-daskalo-tis-logikis-tzon-benΈγινε ευρέως γνωστός για την εισαγωγή του «Διαγράμματος Βεν»

Στον Βρετανό λογικό φιλόσοφο και άνθρωπο των γραμμάτων Τζον Βεν, και την 180ή επέτειο από τη γέννησή του, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Ο Βεν γεννήθηκε στο Κίνγκστον του Γιορκσάιρ στις 4 Αυγούστου 1834.

Το 1857 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με δίπλωμα μαθηματικού και δύο χρόνια αργότερα, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, χειροτονήθηκε ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Δίδαξε λογική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και συνέγραψε τα έργα: «The Logic of Chance» («Η Λογική του Τυχαίου», 1866), «Symbolic Logic» («Συμβολική Λογική», 1881) και «The Principles of Empirical Logic» («Οι Αρχές της Εμπειρικής Λογικής», 1889). Σε μία μαθηματική θεωρία του, που δημοσίευσε το 1866, επεξεργάστηκε την έννοια της συχνότητας στο νόμο των πιθανοτήτων («Διάγραμμα Βεν»).

Το 1883 αποσχηματίστηκε, επειδή θεώρησε τη χριστιανική θρησκεία ασύμβατη με τα φιλοσοφικά του πιστεύω. Πέθανε στις 4 Απριλίου 1923, σε ηλικία 89 ετών.

i-goolge-tima-ton-daskalo-tis-logikis-tzon-ben 2Ο Βεν εκπροσωπεί, μαζί με τον Τζον Στιούαρτ Μιλ και τον Αλεξάντερ Μπέιν, την παράδοση του βρετανικού εμπειρισμού, που επέδρασε, παράλληλα με τη νεώτερη γερμανική φιλοσοφία (Καντ, Χέγκελ), στην αρχική διαμόρφωση του πραγματισμού, εκπροσωπουμένου κυρίως από τον Γουίλιαμ Τζέιμς και τον Τζον Ντιούι.

Έγινε ευρέως γνωστός για την εισαγωγή του «Διαγράμματος Βεν», η οποία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, όπως στη  θεωρία συνόλων, τις πιθανότητες, τη λογική, τη στατιστική, και την επιστήμη των υπολογιστών.

http://www.naftemporiki.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s