Αφορίζει την Τρόικα ο Ρέντσι: “Είναι άρνηση της πολιτικής, η χώρα μας δεν την χρειάζεται”

RenziΟ Ιταλός πρωθυπουργός, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αυξήσει τους φόρους

«Η Τρόικα είναι άρνηση της πολιτικής, η χώρα μας δεν την χρειάζεται», δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, «η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αυξήσει τους φόρους ενώ, παράλληλα, θα προσπαθήσει να τηρήσει την δέσμευση για μείωση των δαπανών του δημοσίου, κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σε ότι αφορά την σχέση δημοσίου ελλείμματος-ΑΕΠ, ο Ρέντσι θεωρεί ότι «η Ιταλία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την υπερβεί» και υπογραμμίζει, αντιθέτως, ότι «υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να μπορέσει να βγει, η Ιταλία, από την οικονομική κρίση».

Ο Ματέο Ρέντσι δεν θεωρεί, επίσης, ότι τα ερχόμενο φθινόπωρο η χώρα του μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρή κοινωνική ένταση λόγω της δύσκολης οικονομικής φάσης που διέρχεται.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, οι δηλώσεις του Ρέντσι αποτελούν απάντηση σε σχόλιο του ιδρυτή της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», Εουτζένιο Σκάλφαρι, ο οποίος αναφέρθηκε, χθες, στην πιθανότητα έλευσης της Τρόικας στην Ιταλία.

«Ο Ρέντσι δεν κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην κατανάλωση με τις μηνιαίες φορολογικές ελαφρύνσεις των ογδόντα ευρώ υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων. Η προσπάθειά του απέτυχε», έγραψε σε σχόλιό του ο Σκάλφαρι.

«Θα πω μια πικρή αλήθεια η οποία, όμως, αποτελεί πασιφανή αλήθεια: ίσως η Ιταλία να πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο της Τρόικας», προσθέτει στο σχόλιό του ο Σκάλφαρι, εξηγώντας ότι «στο παρελθόν η Τρόικα προσανατολιζόταν προς μια απαράδεκτη περιοριστική τάση (όπως απέδειξε κυρίως η Ελλάδα), αλλά τώρα πρέπει να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και, συνεπώς, ποντάρει σε πολιτική αύξησης του ΑΕΠ, σε μεταρρυθμίσεις υπέρ της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και σε αύξηση της ρευστότητας».

Ο Εουτζένιο Σκάλφαφι εκτιμά, τέλος, ότι σε ό,τι αφορά το πολιτικό κύρος, η έλευση της Τρόικας «θα αποτελούσε μεγάλη ήττα, αλλά κάποιες φορές η ανάγκη επιβάλλει να αφήσουμε κατά μέρος την ματαιοδοξία και τούτη είναι μια, ακριβώς, από αυτές τις περιπτώσεις».

http://www.news247.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s