Σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας θα προχωρήσει ο πρόεδρος της Καταλονίας

Artur-Mas-640x362Την 9η Νοεμβρίου θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας ο πρόεδρος Αρτούρ Μας.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος» να διοργανώσει την 9η Νοεμβρίου ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, έπειτα από μια συνάντηση που είχε σήμερα στη Μαδρίτη με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ραχόι από την πλευρά του επανέλαβε στη διάρκεια της συνάντησης αυτής ότι το δημοψήφισμα θα είναι «παράνομο», πρόσθεσε ο Μας μιλώντας στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο πάντως για ένα κλίμα «διαλόγου».

«Το μήνυμά μου είναι το ίδιο με πέρυσι, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», «θέλουμε το να κάνουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας και, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, σε συμφωνία με το κράτος», σημείωσε ο Μας.

«Θέλουμε να το κάνουμε σε ένα νόμιμο πλαίσιο, με τον βρετανικό τρόπο», πρόσθεσε ίδιος, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί στη Σκοτία την 18η Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά «το συμπέρασμα από την πλευρά του κράτους ότι δεν υπάρχει καμία αντιπρόταση, πέραν του να πει ότι αυτό (το δημοψήφισμα) είναι παράνομο», κατήγγειλε ο καταλανός πρόεδρος.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της βορειοανατολικής επαρχίας, ο Μας έκανε λόγο για «ένα κλίμα ανοικτού διαλόγου». «Υπάρχουν στο τραπέζι πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να επιτύχουμε προόδους τις επόμενες εβδομάδες», διαβεβαίωσε.

Ο Αρτούρ Μας, ένας συντηρητικός εθνικιστής οποίος στο καταλανικό κοινοβούλιο έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των αυτονομιστών του αριστερού κόμματος ERC, ανακοίνωσε στα τέλη του 2013 την πρόθεσή του να διοργανώσει δημοψήφισμα την 9η Νοεμβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το καταλανικό ινστιτούτο, το ποσοστό των κατοίκων της επαρχίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της αυξήθηκε από 20% το 2010 στο 45,2% τώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.fortunegreece.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s