Ο ξεχασμένος θησαυρός του Ταμείου Παρακαταθηκών -1,25 δισ. ευρώ και 36.172 πολυτελή αντικείμενα στα αζήτητα

1861535Στα αζήτητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων υπάρχει ένας πραγματικός θησαυρός. Ρευστό 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ και 36.172 πολυτελή αντικείμενα φυλάσσονται εκεί και πλέον αναζητούνται οι ιδιοκτήτες τους.

Ηδη από το Ταμείο έγινε η πρώτη δημόσια πρόσκληση για όποιον αξιώνει δικαίωμα επί ανεξόφλητης χρηματικής ή αυτούσιας παρακαταθήκης, να υποβάλει αίτηση απόδοσής της. Η διαδικασία, που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, έχει στόχο την καταγραφή των παρακαταθηκών και όσες δεν αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία παραγραφής τους, να πάνε υπέρ του Δημοσίου.

Στην πρώτη δημόσια πρόσκληση δίνεται διορία έως τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη, που θα εκπνεύσει στις 22 Νοεμβρίου. Οσες από τις παρακαταθήκες δεν αποδοθούν, θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία. Η πρόσκληση αφορά τις παρακαταθήκες που συστάθηκαν πριν από την 1/1/1989.

Σύμφωνα με το «Εθνος», οι χρηματικές παρακαταθήκες υπολογίζονται σε 1,25 δισ. ευρώ. Το ποσό έχει συγκεντρωθεί από το 1920 και μετά και αυξήθηκε κατακόρυφα από το 1990 μέχρι σήμερα. Ακόμη, οι χρηματικές παρακαταθήκες για απαλλοτριώσεις γης, ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

Τέλος, υπάρχουν και οι αυτούσιες παρακαταθήκες, που αφορούν 36.172 αντικείμενα. Πρόκειται για νομίσματα, κοσμήματα, μετοχές, ομόλογα, βιβλιάρια καταθέσεων, ακόμη και κλειδιά σπιτιών, που δεν έχει αποτιμηθεί η τρέχουσα αξία τους και βρίσκονται στο Ταμείο. Πρόκειται για πολυτελή αντικείμενα, τα οποία είναι προϊόντα κλοπής και δεν έχουν ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s