Για κίνδυνο κατάρρευσης προειδοποιεί η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης

LIVUHΗ κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποίησε  για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους», καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων στην Τρίπολη.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από το πρωί στην Τρίπολη και καπνός υψωνόταν από πολλές περιοχές στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της πόλης.

Σε ανακοίνωσή της η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας ζήτησε εκ νέου τον τερματισμό των μαχών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους».

Η κυβέρνηση υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Αμπντάλτα αλ Τένι εμποδίστηκε την Πέμπτη από μια πολιτοφυλακή να επιβιβαστεί σε στρατιωτικό αεροπλάνο στη Μίτιγκα, κοντά στην πρωτεύουσα.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 120, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς.

Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Οι αντίπαλοί τους τους κατηγορούν ότι στις τάξεις τους περιλαμβάνονται μαχητές και αξιωματικοί του στρατού του Καντάφι, οι οποίοι συμμετείχαν στη βίαιη καταστολή της εξέγερσης του 2011.

Παρόλα αυτά λίβυοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συγκρούσεις αυτές είναι μέρος μιας μάχης επιρροής μεταξύ πολιτικών ομάδων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους βουλευτές και τους παρατηρητές, οι φιλελεύθεροι κέρδισαν περισσότερες έδρες από τους ισλαμιστές, οι οποίοι έκτοτε προσπαθούν να επιβληθούν στο στρατιωτικό πεδίο.

Πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχηματισμό επιτροπής που έχει στόχο να έρθει σε επαφή με τις αντιμαχόμενες πλευρές για την επίτευξη εκεχειρίας.

http://www.pygmi.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s