Νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο από τους «φίλους» και «συμμάχους» Αμερικανούς

harfΑνάμεσα στις περιπτώσεις της Κύπρου και της Ουκρανίας «υπάρχουν πολλές διαφορές» υποστήριξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ.

«Στην Κύπρο δεν καταρρίπτονται αεροσκάφη (σ.σ. που οι ίδιοι τα ρίχνουν και μετά κατηγορούν την Ρωσία)», δήλωσε παραγνωρίζοντας την κατοχή εδαφών μετά από εγκλήματα πολέμου κατά των Ελλήνων.

Σε ομιλία της για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Κέντρο Ξένου Τύπου στην Ουάσιγκτον, η Μαρί Χαρφ ρωτήθηκε συγκεκριμένα από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου: «Εσείς και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ζητάτε από τους Ρώσους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία και το κάνετε αυτό κάθε ημέρα.

Αλλά, την ίδια στιγμή, ποτέ δεν ζητήσατε από τη φίλη και σύμμαχό σας, την Τουρκία, για παράδειγμα, να αποσυρθεί από την Κύπρο. Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία κατέχει την Κύπρο για 40 χρόνια. Ποια είναι η διαφορά ή οι διαφορές μεταξύ των δύο περιπτώσεων;»

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε: «Λοιπόν, νομίζω πως υπάρχουν πολλές διαφορές και είμαι στην ευχάριστη θέση να μιλήσουμε (γι’ αυτές). Όσον αφορά την Κύπρο, υποστηρίζουμε πλήρως την εν εξελίξει διαδικασία υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Έχουμε προτρέψει τις δύο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία για να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας διευθέτησης που θα επανενώνει το νησί ως μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία (σ.σ. Η Κύπρος δηλαδή από κράτος να γίνει κοινότητα, υπόδουλη στα τουρκικά συμφέροντα και τα παγκοσμιοποιητικά που κρύβονται από πίσω). Εμείς, ως Ηνωμένες Πολιτείες, είμαστε πρόθυμες να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο βρούμε χρήσιμο».

Καταλήγοντας, η Μαρί Χαρφ επεσήμανε ότι γνωρίζει ότι «υπάρχουν πολλά έντονα αισθήματα και στις δύο πλευρές γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά υπάρχει εδώ μια διαδικασία σε εξέλιξη για την εξεύρεση λύσης και υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη διαδικασία και μπορούμε να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε, αλλά είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση».

http://www.pygmi.gr

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s