Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός παγκοσμίως στα μετεωρολογικά χρονικά

noaa-660Ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί στη Γη από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά δεδομένα (1880) ήταν ο φετινός.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ το ίδιο ρεκόρ καταγράφηκε και τον φετινό Μάιο, στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια θερμοκρασία.

Αν και σε αρκετές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον προηγούμενο μήνα, σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, εκτός από την Ανταρκτική, σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα φέτος τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στους 16,2 βαθμούς Κελσίου, μεγαλύτερη κατά 0,72 βαθμούς Κελσίου από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα για αυτόν τον μήνα.

Στα ύψη η θερμοκρασία των ωκεανών

Τους 17 βαθμούς Κελσίου έφθασε η μέση θερμοκρασία στους ωκεανούς τον Ιούνιο, που αποτελεί ρεκόρ όχι απλώς για τον συγκεκριμένο μήνα, αλλά για οποιονδήποτε μήνα του έτους, με άλλα λόγια ποτέ πριν τα νερά του πλανήτη δεν ήταν τόσο ζεστά. Στην πραγματικότητα, η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, ιδίως του Ειρηνικού και του Ινδικού, είναι που ευθύνεται κυρίως για τα απανωτά ρεκόρ του Μαΐου και του Ιουνίου 2014.

Στην ξηρά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν φέτος τον Ιούνιο κατά 0,95 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι’ αυτόν τον μήνα, ενώ στη θάλασσα ήταν κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο του περασμένου αιώνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών το 2014 αναμένεται να αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα ζεστό έτος, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη η θερμοκρασία είναι κατά 0,67 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα για αυτήν την περίοδο.

http://www.iefimerida.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s