Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων

BouliΘα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται οι αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή.

Το θέμα διαχειρίζονται οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σε επίπεδο κορυφής, καλούμενοι να επιλέξουν από τις διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο Μαξίμου και οι οποίες περιλαμβάνουν γενναίες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και ταυτόχρονα ανοίγουν την πόρτα στη ροή χρήματος από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Οι εισηγήσεις αφορούν ειδικότερα στη μείωση κατά 50% της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης προς κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων (0,05% από 0,102%). Στην πραγματικότητα πάντως ήδη έχει επέλθει πρακτικά αντίστοιχη περικοπή λόγω μεσοπρόθεσμου. Ομοίως θα μειωθεί δραστικά η εκλογική επιχορήγηση.

Τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των συνδυασμών υποψηφίων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιεί πενταμελής επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς και έναν εκ των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ίδια επιτροπή θα ελέγχει επίσης την περιουσιακή κατάσταση πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων και τα πόθεν έσχες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά ώστε να γίνεται η σύγκριση με τα στοιχεία των παρελθόντων ετών, σε βάθος χρόνου έως και το 1974.

Έχει συζητηθεί επίσης η απαγόρευση χορήγησης δανείων σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος έτους, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν φαινόμενα υπερδανεισμού του παρελθόντος για τα οποία είναι “ένοχα” και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Η δικομματική θα παρουσιάσει τις νέες ρυθμίσεις, που αποτελούν ένα από τα προαπαιτούμενα για τη δόση του ενός δισ ευρώ του Αυγούστου και τέθηκαν μετ επιτάσεως από την πλευρά της τρόικας κατά την τελευταία διαπραγμάτευση, ως γενναίες κινήσεις για τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα, εκτιμώντας ότι οι διαφωνίες που είχε εκφράσει στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον εκθέσουν πολιτικά.

Της Βίκυς Σαμαρά

http://news247.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s