Σε 12 δόσεις η εξόφληση των χρεών προς την Εφορία -Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

tameio-660_2Την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ενιαίου φόρου ακινήτων θα μπορούν οι φορολογούμενοι να αποπληρώσουν σε 12 δόσεις εαν υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Και αυτό πριν το χρέος τους γίνει ληξιπρόθεσμο, πληρώνοντας όμως και αυξημένους τόκους για την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία. Πάντως οι φορολογούμενοι δεν φαίνεται να επιλέγουν τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την εξόφληση των οφειλών τους, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε σε αυτές. Μάλιστα, από τα 2,6 εκατομμύρια των οφειλετών, έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις λιγότεροι από 153.000.

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε εγχειρίδιο με τις συνηθέστερες ερωτήσεις των πολιτών.

Ποιες οφειλές υπάγονται στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές ληξιπρόθεσμων, έως την ημερομηνία της αίτησης, οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή είσπραξης ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών. Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και οι τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων καθώς και υπέρ του αλλοδαπού Δημοσίου στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.

Επίσης στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν έπειτα από επιλογή του φορολογούμενου:

  • Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης.
  • Οι μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.

Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης μπορεί να ενταχθεί κάποιος εκ νέου;

Οχι, εάν απολεσθεί η ρύθμιση, δεν μπορεί να υπαχθεί κάποιος εκ νέου σε ρύθμιση με τις ίδιες διατάξεις.

Πού υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης;

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε εφαρμογή στη διεύθυνση του Διαδικτύου www. gsis.gr του υπουργείου Οικονομικών και κατ’εξαίρεση στο Δικαστικό Τμήμα της ΔΟΥ/Ελεγκτικού Κέντρου, ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης των ρυθμιζόμενων οφειλών ή στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, εφόσον το ύψος των ρυθμιζόμενων οφειλών υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ.

Πώς καταβάλλονται οι δόσεις των ρυθμίσεων;

Η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (τράπεζες, ΕΛΤΑ) με τη χρήση μοναδικού ανά ρυθμισμένη οφειλή κωδικού, της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ). Ειδικότερα η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων διενεργείται με επιμέλεια του οφειλέτη με πάγια εντολή πληρωμής, εφόσον υποστηρίζεται από τον φορέα είσπραξης.

http://www.iefimerida.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s