Το Ισραήλ απειλεί: Εντείνουμε τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ασφαλείς δεν είναι ούτε οι δημοσιογράφοι

sipausa_13843753Η Λωρίδα της Γάζας βιώνει ήδη την πιο αιματηρή επίθεση από το 2009, αλλά το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τη χερσαία επιχείρηση, ενώ προειδοποίησε ότι ασφαλείς δεν είναι ούτε οι δημοσιογράφοι, καταγγέλοντας τη Χαμάς ότι τους χρησιμοποιεί σαν ασπίδα.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Με τη σύγκρουση να μετρά ήδη 13 ημέρες και πάνω από 350 νεκρούς, το πρωί της Κυριακής ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Από απόψε, η χερσαία φάση των επιχειρήσεων για την προστασία των συνόρων επεκτείνεται με πρόσθετες δυνάμεις ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που εγγυάται στους ισραηλινούς πολίτες μια ζωή με ασφάλεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα όπως ανέφερε μια ιατρική πηγή. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο παιδιά και ο γιος ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς. Νεκρός από τα σφοδρά πυρά του πυροβολικού στην περιοχή Σεζίγια είναι ο γιος του Χαλίλ αλ- Χάγια, ανώτερου στελέχους που παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος της Χαμάς.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισραήλ προειδοποίησε τους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την ασφάλεια τους. «Η Γάζα και η γύρω περιοχή είναι ένα πεδίο μάχης. Η κάλυψη των εχθροπραξιών εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων» ανέφερε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Το Ισραήλ δεν είναι με κανένα τρόπο υπεύθυνο για τον τραυματισμό ή οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της παρουσίας τους σε αυτούς τους τομείς» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η προειδοποίηση ήρθε μετά από την καταγγελία του Ισραήλ ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε δημοσιογράφους ως ανθρώπινες ασπίδες και ενημέρωσε τους εκπροσώπους του τύπου να λαμβάνουν «κάθε δυνατή προφύλαξη».

Ο ισραηλινός στρατός έχει πλήξει πάνω από 2.300 στόχους στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και περισσότερες από 1.663 ρουκέτες που έχουν εκτοξεύσει Παλαιστίνιοι μαχητές έπεσαν στο έδαφός του Ισραήλ. Μόνο το Σάββατο, οι μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν προς το Ισραήλ 90 ρουκέτες όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν από νωρίς το πρωί της Κυριακής τη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας. Δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για πτώματα που κείτονται στους δρόμους, έπειτα από σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού.

Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να πλησιάσουν στην περιοχή, η οποία είναι κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, λόγω των αλλεπάλληλων αεροπορικών επιδρομών. Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες στην περιοχή αυτή.

http://www.iefimerida.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s