Ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει κάθε συζήτηση για την Κεντροαριστερά

syriza-logotupo-simaΙκανοποίηση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος, ο πρόεδρος «έκοψε κάθε προοπτική συνεργασίας με το σημερινό ΠΑΣΟΚ», ενώ άφησε ανοιχτή την πόρτα στη ΔΗΜΑΡ, αρκεί να αποδεχθεί το τρίπτυχο «ανάληψη αντικυβερνητικών πρωτοβουλιών -ανατροπή της κυβέρνησης -ριζική αλλαγή πορείας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» και άφησε ανοιχτή μια χαραμάδα συνεργασίας με το Ποτάμι, μόνο όμως σε επιμέρους θέματα, όπου παρατηρείται σύμπτωση απόψεων, όπως για παράδειγμα στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Η προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Τσίπρας, αυτή της συγκρότησης ενός ευρέος κινήματος ανατροπής, που «όχι μόνο θα κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία», λέει άλλο στέλεχος του κόμματος, «επιτρέπει το άνοιγμα στην κοινωνία» και «κόβει εδώ και τώρα κάθε κεντροαριστερό σενάριο».

Στόχοι όπως η «πλατιά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και την μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη» ή εκφράσεις όπως «δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς» ή πολύ περισσότερο «το θέμα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η απλή μετατόπιση του άξονα ώστε να υλοποιηθεί ένα μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά η ριζική αλλαγή πορείας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας», ικανοποιούν την εσωκομματική αντιπολίτευση και εν μέρει εξηγούν και το χαμήλωμα το τελευταίο διάστημα της κριτικής της στην ηγεσία.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε στρογγυλό τραπέζι και σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ρώμη, επιτέθηκε εκ νέου στην Ευρώπη για την οποία είπε ότι «πορεύεται δρόμο αδιέξοδο και οι επιδιώξεις του νεοφιλελευθερισμού δημιουργούν μια Ευρώπη διχασμένη».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι σημειώνοντας ότι «αποδέχεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζητά απλώς μια χαλάρωση. Σαν να λέμε ότι δέχεται, κανείς, να φορά ζουρλομανδύα, αλλά ζητά, μόνον, να είναι λίγο πιο χαλαρός».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

http://www.naftemporiki.gr

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s