Ισραηλινός στρατιώτης: “Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που σκότωσα Παλαιστίνιο”

gazaΗ συγκλονιστική εξομολόγηση ενός νεαρού στρατιώτη του Ισραήλ για το τι συμβαίνει στη Γάζα. Όταν ο θάνατος γίνεται ρουτίνα

“Γνώριζα τη Γάζα μόνο μέσα από τις ιστορίες. Ήταν η στρατιωτική ζώνη για την οποία η ταξιαρχία Givate ήταν υπεύθυνη.

Από την έναρξη της υπηρεσίας μου, ήξερα ότι το Ναμπλούς και η Τζενίν θα είναι οι τομείς για τους οποίους ήμασταν υπεύθυνοι.Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που πυροβόλησα και σκότωσα Παλαιστίνιο, το φόβο και την αδρεναλίνη κατά τη διάρκεια της πρώτης στρατιωτικής αποστολής μου”, δηλώνει ο πρώην λοχίας των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ, Avner Gvaryahu, στον Independent.

Τα πιο πάνω λόγια είναι η μαρτυρία του νεαρού Ισραηλινού Avner Gvaryahu που υπηρέτησε στις Δυνάμεις Άμυνας (IDF) της χώρας του από το 2004 έως το 2007 και περιγράφει τις σκηνές βίας στις οποίες έγινε μάρτυρας, αλλά και πρωταγωνιστής.

“Η πρώτη μου αποστολή είχε να κάνει με την κατάληψη ενός σπιτιού στην Παλαιστίνη. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να μπω σε έναν τέτοιο σπίτι και η ομάδα μου έμεινε έκπληκτη για λίγα λεπτά από το γεγονός ότι σε μία κατοικία έμενε μία ολόκληρη οικογένεια, τρεις γενιές. Τους ξυπνήσαμε όλους, τους βάλαμε σε ένα δωμάτιο, γυναίκες, άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Ένας από εμάς είχε μείνει στην πόρτα ώστε να μη φύγει κανείς. Στο μεταξύ, εμείς κάναμε τη δουλειά μας.Αυτή ήταν η καθημερινή ρουτίνα μας. Με το πέρας του χρόνου, οι στιγμές αγωνίας και αδρεναλίνης βρίσκονταν σκονισμένες στο παρελθόν και στη θέση τους υπήρχε η ανία, ωστόσο η αμφιβολία για όσα έκανε ήταν έντονη, αλλά και αυτή θαβόταν καλά με την επόμενη αποστολή βίας.”

Ο νεαρός λοχίας εξομολογείται ότι οι αρμόδιοι που στέλνουν τους στρατιώτες σε ανάλογες αποστολές δεν μιλούν για ελπίδα και ένα καλύτερο μέλλον, αλλά για περαιτέρω χρήση βίας.

“Η προσωπική ηθική κόκκινη γραμμή μου γρήγορα ξεθώριασε. Κάθε φορά έλεγα στον εαυτό μου ότι όλα είναι εντάξει. Δε με ενοχλούσε όταν καταστρέφαμε σπίτια και όταν η ομάδα μου κατά λάθος σκότωσε μία αθώα γυναίκα. Τώρα συνειδητοποιώ ότι η ικανότητά μου να διαχωρίσω τις ενέργειες που ξεπερνούσαν την κόκκινη γραμμή, δεν υπήρχε τότε” και προσθέτει:

“Ποια θα είναι η επόμενη κόκκινη γραμμή μας; Πότε θα την ξεπεράσουμε και αυτή; Μόνο εμείς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Εξαρτάται από εμάς και κατά πόσο θα επιτρέψουμε στους άλλους να ενεργούν εξ ονόματός μας”, δηλώνει ο νεαρός πρώην στρατιωτικός.

(Πηγή: independent)

http://news247.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s