Η Νίκη της Σαμοθράκης επέστρεψε «υπερήφανη» στο Λούβρο

niki-tis-samothrakisΟλοκληρώθηκαν οι τελικές εργασίες για τη συντήρηση της του αγάλματος που βρίσκεται στο μουσείο από το 1884, έπειτα από δημόσια έκκληση για συγκέντρωση πόρων.

Σε μια περίοπτη θέση, στο κεφαλόσκαλο της δυτικής πτέρυγας του Λούβρου στη σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο δεσπόζει ξανά έπειτα από 10 μήνες εργασιών το άγαλμα της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο ναό των «Μεγάλων Θεών» ή Καβείρων στη Σαμοθράκη, και παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη.

Το άγαλμα στέκεται σήμερα «υπερήφανο» με τους συντηρητές να έχουν «σβήσει» τα περισσότερα σημάδια του χρόνου. Σημάδια που άφησαν τα εκμαγεία και μικρές ζημιές στις πτυχώσεις που προκλήθηκαν το 1939 όταν το άγαλμα ουσιαστικά αποσυναρμολογήθηκε προκειμένου να διασωθεί από τις λεηλατικές διαθέσεις των ναζί.

niki_2Κατά τη διάρκεια της αποσυναρμολόγησης προέκυψαν όμως νέες πληροφορίες, καθώς διαπιστώθηκε ότι η στερέωσή του ήταν τοποθετημένη σε δύο διαφορετικά σημεία επάνω στη βάση, καθώς και ότι η μπορντούρα του ιματίου είχε το χρώμα του αιγυπτιακού μπλε και ότι τα φτερά έμοιαζαν με πουλιού που όταν τα μαζεύει, κάποια είναι ακόμα ορθωμένα

Οι συντηρητές ήταν αδύνατον να μετακινούσαν το σύμπλεγμα του αγάλματος που έχει ύψος πέντε μέτρα και ζυγίζει αρκετούς τόνους και οι επισκευές έγιναν σε ένα δωμάτιο δίπλα.

Κατά τη διάρκεια των συντηρήσεων απομακρύνθηκε το βερνίκι που έκανε έδινε αυτή την καφετιά απόχρωση στο το λευκό παριανό μάρμαρο, ενώ αντικαταστάθηκε μια μεταλλική ράβδος που είχε προκαλέσει ρηγματώσεις στην τεράστια βάση, την μαρμάρινη δηλαδή πλώρη πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο σήμερα.

http://www.fortunegreece.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s