Μυστική εισήγηση για εκλογές στον Σαμαρά: Στα σκαριά ο αιφνιδιασμός

2051587Ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού Χ. Λαζαρίδης προσπαθεί να πείσει τον πρωθυπουργό, μέσω εισηγήσεών του, να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο

Το όλο “εγχείρημα” που επιθυμεί ο κ. Λαζαρίδης και πιστεύει σε αυτό, είναι να προλάβει να πέσει στο τραπέζι η προκήρυξη εκλογών πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πως το στηρίζει αυτό ο κ. Λαζαρίδης;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στον Τύπο, ο στενός σύμβουλος του κ. Σαμαρά προτείνει ουσιαστικά να αντιστραφεί το δίλημμα της προεδρικής εκλογής, έτσι όπως το βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως θα ακυρωθεί η όλη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης, επιστρέφει στην Κουμουνδούρου το “καυτό” μπαλάκι της συγκρότησης πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την ανάδειξη Προέδρου. Κατ’ επέκταση, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να προκαλέσει εκλογές επειδή δεν θα υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία των 180 πέφτει στο κενό.

Το επίμαχο διάστημα είναι αυτό ανάμεσα στις αρχές Οκτώβρη και στα μέσα Νοεμβρίου.

Εάν ισχύουν όσα γίνονται γνωστά σε κυριακάτικη εφημερίδα, πρόκειται για ένα σχεδόν μακιαβελικό, επιτρέψτε μας την έκφραση, σχέδιο, καθώς εάν στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα, που είναι και το πιο πιθανό, τότε η ΝΔ θα μπορεί να προκαλέσει ξανά εκλογές το 2015 και δη το Μάρτιο αφού η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει την απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία.

Αυτό μάλιστα το ενδεχόμενο ισχυροποιείται από τη στιγμή που, όπως εκτιμούν από τη Συγγρού, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί πολύ από τους δανειστές και μη διαθέτοντας εναλλακτικό σχέδιο (πλαν b δηλαδή) δεν θα κατορθώσει να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποχρεώσεις.

Πώς απαντά όμως ο κ. Λαζαρίδης στο αντεπιχείρημα ότι εάν δεν οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει να αντιμετωπίσει τις ίδιες δυσκολίες;

Ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού θεωρεί ότι εάν η Ελλάδα πάει σε εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και νικητής βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει ευκολότερο έργο αφού δεν θα υπάρχει η απειλή νέας προσφυγής στις κάλπες. Και αυτό διότι η νέα Βουλή που θα προκύψει δεν θα χρειάζεται 180 “ναι” για προεδρική εκλογή αλλά μόλις 151.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τάσσεται υπέρ της θέσης Λαζαρίδη

Υπέρ των πρόωρων εκλογών και μάλιστα το φθινόπωρο εμφανίζεται να είναι και ο πρόεδρος της Βουλής αλλά και άλλα στελέχη. Όλοι όμως αφήνουν να εννοηθεί πως στις όποιες αποφάσεις ληφθούν καθοριστικό ρόλο θα παίξουν δύο πράγματα. Πρώτον, οι δημοσκοπήσεις. Δεύτερον η κατάσταση του κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ. Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Ε. Βενιζέλου.  Εάν “πέσει” ο κ. Βενιζέλος πέφτει και η κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να είναι προσηλωμένος σε αυτό που διακηρύττει σχεδόν από την αρχή της θητείας του. Εξάντληση της τετραετίας. Ο κρυφός στόχος είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές όπως είναι το “σωστό” και με αυτό τον τρόπο να αναλάβει πάλι ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων και να φανεί ότι βγάζει οριστικά την χώρα από την κρίση.

Εντούτοις, δεν είναι διόλου εύκολος αυτός ο στόχος και μέσα σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό σκηνικό, ο κ. Σαμαράς πιθανολογείται πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Μάλιστα, δεν θεωρείται τυχαίο, πως επιμένει να εφαρμοστεί η εισαγγελική πρόταση για τους ένστολους παρόλο που η τρόικα διαφωνεί.

http://news247.gr

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s