Αν οι χάκερς χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία θα έκλαιγε η μισή Ελλάδα

article28062.w_lΠροκάλεσαν τον πανικό σε Facebook, Microsoft, Google. Χάκαραν περίπου 300.000 υπολογιστές. Πως γινόταν η εισβολή του ιού. Τα «κουνάβια» και οι «υπολογιστές – ζόμπι»

«Η ευφυΐα τους είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Είναι πανέξυπνοι. Δαιμόνιοι και άριστα καταρτισμένοι.Δεν μπορώ να τους πω ‘κλέφτες’.

Είναι τρελαμένοι χάκερς. Αν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία που έχουν υποκλέψει από την “μόλυνση” περίπου 300.000 υπολογιστών, θα έκλαιγε η… μισή Ελλάδα και όχι μόνο» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος κ. Μανώλης Σφακιανάκης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τη δράση των δύο φίλων, δημιουργών του ιού «PEPE», όπως τον ονόμαζαν εκείνοι, ή Lecpetex όπως τον είπαν οι υπεύθυνοι του Facebook, που τους είχαν επικηρύξει…

«Κάναμε τεστ με νέα προγράμματα και νέες τεχνολογίες. Κάναμε το καλό αλλά και το κακό. “Παίζαμε” με τις δυνατότητες και τις γνώσεις μας», λένε οι δύο χάκερς

Ο κ. Σφακιανάκης προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω καθώς σκέφτεται να προτείνει την… πρόσληψη νεαρών με τέτοιες δυνατότητες, «τόσο έξυπνοι νέοι που δεν έχουν ποινικό παρελθόν, γιατί να μην παράσχουν τις υπηρεσίες τους στην ΕΛ.ΑΣ., νόμιμα, με δελτία παροχής υπηρεσιών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταξίαρχος.

«Παίζαμε με το μυαλό μας»

Οι δύο φίλοι, ο 31χρονος απόφοιτος της πληροφορικής και ο 27χρονος φοιτητής παρόμοιας σχολής, έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τις ενέργειες που προκάλεσαν τον πανικό σε εταιρείες όπως η Facebook, Microsoft, Google και άλλες. «Κάναμε τεστ με νέα προγράμματα και νέες τεχνολογίες. Κάναμε το καλό αλλά και το κακό. “Παίζαμε” με τις δυνατότητες και τις γνώσεις μας. Θέλαμε να δούμε μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Να δούμε τα όρια και τις δυνάμεις μας» απάντησαν οι νεαροί στις ερωτήσεις των αστυνομικών.

Ο δικός τους όμως Pepe είχε εισβάλει σε περίπου 300.000 «κουνάβια», όπως ονόμαζαν τους υπολογιστές-«ζόμπι», που είχαν «κυριεύσει» με το λογισμικό τους, έχοντας πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία. Μάλιστα, είχαν «χτυπήσει» και τατουάζ του ζώου, που χαρακτήριζε τα… θύματά τους. Είχαν υποκλέψει όλους τους κωδικούς πρόσβασης των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων των «υποταγμένων», και λογαριασμών e-banking ή paypal. Για παράδειγμα είχαν κλέψει τους κωδικούς του email του… Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Δεν έχει διαπιστωθεί μεταφορά ή διαδικτυακή κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Facebook και free downloads

Η εισβολή του ιού γινόταν με δύο τρόπους. Ο πρώτος με μηνύματα στο inbox του facebook από δήθεν φίλους του χρήστη για το άνοιγμα συνημμένου αρχείου. Οταν εκείνος το άνοιγε γινόταν… κουνάβι, ενώ ο ιός μεταδιδόταν και μόλυνε όλες τις επαφές-φίλους του αρχικού κομιστή του κακόβουλου λογισμικού. Με αυτόν τον τρόπο μεγεθυνόταν ο αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών, σε παγκόσμια κλίμακα.

Η εισβολή του ιού γινόταν με δύο τρόπους. Ο πρώτος με μηνύματα στο inbox του facebook. Ο δεύτερος τρόπος με προγράμματα peer 2 peer

Ο δεύτερος τρόπος, ήταν το μοίρασμα του Pepe ή Lecpetex, με προγράμματα peer 2 peer μέσω των οποίων διέθεταν δωρεάν «σπασμένες» εκδόσεις δημοφιλών παιχνιδιών, τραγουδιών και ταινιών, στις οποίες είχαν βάλει τον ιό. Ενα free download του χρήστη ήταν αρκετό για την «μόλυνσή» του. Σημειώνεται ότι τα δωρεάν «κατεβάσματα» προκαλούν ετησίως ζημιά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η οποία ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλούνται από κακόβουλα λογισμικά.

«Φανατικοί» με τα bitcoin

Κύριος στόχος των δύο φίλων, φαίνεται να ήταν η χρησιμοποίηση της υπολογιστικής δύναμης των «κουναβιών» για την παραγωγή του εικονικού διαδικτυακού χρήματος bitcoin, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως πλέον για διαδικτυακές αγορές και υπηρεσίες. Εντόπιζαν τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» θυμάτων τους, μεταφέροντας το διαδικτυακό νόμισμα σε άλλα «πορτοφόλια» που ήταν υπό τον έλεγχό τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρήστης αγοράζει το bitcoin στο επίσημο ηλεκτρονικό ανταλλακτήριο στη διεύθυνση http://www.kraken.com, καταβάλλοντας σήμερα 470 ευρώ.

Ενδεικτικό της διάδοσης του διαδικτυακού νομίσματος είναι η περίπτωση Πανεπιστημίων στην Κύπρο, τα οποία δέχονται ως πληρωμή των διδάκτρων τα bitcoins. Οι δύο νεαροί βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο δημιουργίας υπηρεσίας ξεπλύματος του «βρώμικου» bitcoin, που είχαν κλέψει.

Σε μία περίπτωση είχαν πάρει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι με bitcoin αξίας 23.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί «κατάσχεσαν» τον κώδικα του Pepe ή Lecpetex, το «μίξερ» απόκρυψης των bitcoins, τον λογαριασμό τους στο ηλεκτρονικό ανταλλακτήριο Kraken, 26.610 αρχεία με κλεμμένους διάφορους κωδικούς πρόσβασης χρηστών, 114 αρχεία με κλεμμένα ηλεκτρονικά «πορτοφόλια».

http://www.thetoc.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s