Πράσινο φως απο το Συμβούλιο της Επικρατείας για το τζαμί στην Αθήνα

article27658_1404228767.w_lΑπερρίφθησαν απο το ΣτΕ όλες οι αιτήσεις ακύρωσης για την ανέγερση και τη χρηματοδότηση του τζαμιού στην Αθήνα. Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του.

Η  Ολομέλεια του Σ.τ.Ε με απόφασή απέρριψε όλες τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβληθεί σχετικά με την ανέγερση του τεμένους και τη χρηματοδότησή του από το ελληνικό Δημόσιο.

Oι δαπάνες ανέγερσης του τεμένους θα καλυφθούν  από το Υπουργείο Παιδείας και θα ανέλθουν στο 1,1 εκ. ευρώ. Θα είναι δυναμικότητας 750 ατόμων και θα ανασκευαστεί το Κεντρικό Συνεργείο Αυτοκινήτων του Ναυτικού στον Ελαιώνα. 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δέχτηκε τους ισχυρισμούς του ελληνικού δημοσίου ότι  δεν υπάρχουν λατρευτικοί χώροι για τους μουσουλμάνους που κατοικούν μόνιμα στη χώρας μας, οι οποίοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ακατάλληλους και ανεπαρκείς χώρους. Ο χώρος που επιλέχθηκε για την ανέγερση του τεμένους χαρακτηρίστηκε ως πλέον κατάλληλος από το κράτος, καθώς γύρω-γύρω δεν υπάρχουν κατοικίες, παρά μόνο εμπορικά-επιχειρηματικά συγκροτήματα.

Ποιοί είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να μην ανεγερθεί το τζαμί

Κατά της κατασκευής του τεμένους έχουν προσφύγει ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθήνα», ένας καθηγητής πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού, ενώ παρέμβαση υπέρ της κατασκευής του έκανε ο μουφτής Κομοτηνής και η Μουφτία Κομοτηνής.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς υποστηρίζει ότι με την κατασκευή του επίμαχου τεμένους παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, που καθιερώνει το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Και αυτό γιατί προϋπόθεση για την κατασκευή τεμένους είναι να έχει ερευνηθεί πρώτα εάν η λειτουργία του θα πλήξει ή όχι τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη των κατοίκων του Βοτανικού, κάτι όμως το οποίο δεν έχει γίνει.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν άδεια κατασκευής και λειτουργίας λατρευτικών χώρων, ενώ στην περίπτωση κατασκευής του τεμένους ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κατασκευή και λειτουργία του το ίδιο το κράτος.

Επίσης, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), καθώς δεν επέλεξε η κυβέρνηση μια άλλη περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.Κι ακόμα  ότι η ίδρυση τεμένους στο κέντρο των Αθηνών θα αποδομήσει τη συνοχή της κοινωνίας, καθώς και ότι τίθεται εθνικό θέμα. Όμως τίθεται και θέμα περιβαλλοντικό, καθώς θα κατασκευαστεί χωρίς να έχει εκδοθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη στιγμή μάλιστα που η τοποθεσία στην οποία πρόκειται να ανεγερθεί το τέμενος είναι «σε σχέση μιας αναπνοής από τη μητρόπολη».

Ο δικηγόρος του μουφτή Κομοτηνής επισήμανε ότι ο μουφτής εκπροσωπεί χιλιάδες μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες και τόνισε ότι είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας μας να αναγείρει τέμενος.

Το σκεπτικό των δικαστών

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά πλειοψηφικά έκρινε συνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι 3512/2006 και 4014/2011) για την κατασκευή, διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση του ισλαμικού Τεμένους, ανεξάρτητα αν την απασχόλησε μόνο η υπουργική απόφαση του 2011 για την χρηματοδότηση των πάσης φύσεως δαπανών κατασκευής του επίμαχου Τεμένους.

Ειδικότερα, κρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι οι ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου για την κατασκευή του Τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αντίθετα, εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής την συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Aναφέρεται σε σημείο του σκεπτικού ότι με το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο «εισάγεται συνολική ρύθμιση με σκοπό να παρασχεθεί η δυνατότητα στους μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα κατά τρόπο σύμφωνο με το γενικό δημόσιο συμφέρον».

Ακόμη, οι δικαστές σε πολλά σημεία της απόφασής τους επικαλούνται την αιτιολογική έκθεση του νόμου 3512/2006, στην οποία γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα ανέγερσης Τεμένους και τις δεσμεύσεις της χώρας μας από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το Σύνταγμα, που αναφέρονται στην ακώλυτη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων.

Η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας (2399/2014) θα αποτελέσει πιλότο για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δ΄  Τμήματος του ΣτΕ αιτήσεις που πρόκειται να συζητηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφορούν τον διαγωνισμό για την κατασκευή του ισλαμικού Τεμένους.

http://www.thetoc.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s