Τelegraph: Αναμένεται «έκρηξη» από start-ups επιχειρήσεις στην Ελλάδα

telegraphH Ελλάδα μπορεί να παραμένει σε δεινή θέση και ένα μεγάλο ποσοστό των νέων να μην έχει δουλειά, αλλά οι ελληνικές start-up γεννιούνται και ανθίζουν από τις στάχτες της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Το ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται τα στοιχεία της οργάνωσης Endeavor Greece, αναφέρει ενδεικτικά ότι 144 νέες εταιρείες δημιουργήθηκαν πέρυσι από 16 που είχαν συσταθεί το 2010. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός αυτός μπορεί να μην είναι εντυπωσιακός από μόνος του- με δεδομένο ότι 500 start-ups δημιουργήθηκαν στη Βρετανία το 2013- αλλά οικονομολόγοι και venture capitalists συμφωνούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα «έκρηξης» των start-upς.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, ο δημόσιος τομέας ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα», εξηγεί ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ. «Τώρα, όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό τελείωσε. Κάτι που έχει ωθήσει πολλά άτομα να σκεφτούν δημιουργικά και να αναζητήσουν εναλλακτικές. Το ανοίξει κανείς ένα ακόμη κατάστημα ενδυμάτων ή κομμωτήριο δεν είναι λύση, καθώς υπάρχουν πολλά από αυτά. Ετσι, βλέπουμε να γεννιούνται πολλές νέες ιδέες».

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τον Νίκο Αναγνώστου, που βρίσκεται πίσω από τον ιστότοπο GreekStartups.com – το ελληνικό αντίστοιχο των ξένων sites CrunchBase ή AngelList.

«Το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα ταξίδια, οι τεχνολογίες cloud, η κινητή τηλεφωνία, τα λογισμικά, είναι όλα πολύ δημοφιλή», λέει ο ίδιος. «Το ποσοστό γέννησης τεχνολογικών start-ups ξεπερνάει πλέον κατά πολύ το ποσοστό των παλιών εταιρειών που εξαφανίζονται».

Ο Χρήστος Ψάλτης ίδρυσε το Mist.io το 2010, κατά τη διάρκεια της κρίσης, χρησιμοποιώντας ανέργους με υψηλή εξειδίκευση.

«Εχουμε πολλούς ταλαντούχους εδώ που δεν κάνουν τίποτα. Στη Silicon Valley, ο ανταγωνισμός είναι υψηλός, εδώ τα ταλέντα έχουν εγκαταλειφθεί», λέει ο ίδιος στην Telegraph.

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτές χρηματοδοτούν τις ελληνικές start-ups. Σύμφωνα μάλιστα με τις οικονομικές υπηρεσίες της EY, deals πολλών εκατομμυρίων κορυφώθηκαν τον Απρίλιο στην Ελλάδα.

Τέλος αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει τις διαδικασίες, αλλά υπάρχουν κάποια νομικά θέματα που δυσκολεύουν τη δημιουργία νέων εταιρειών.

(newmoney)

http://www.pygmi.gr

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s