Ελληνας τουρίστας, το «ανέκδοτο» του φετινού καλοκαιριού

Miss-TourismosΤης Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 ΜΕΛΕΤΗ ΙΝΚΑ: ΤΟ 75% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ… ΜΕΊΝΕΙ ΣΠΊΤΙ

ΤτΕ: 21,1% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

Αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τον τουρισμό στο πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, αγγίζοντας τα 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (+27,8).

Οι επιπλέον εισροές τουριστικού χρήματος οφείλονται στην αύξηση των αφίξεων που ξεπέρασαν τα 1,9 εκατ. τουρίστες (αύξηση 21,1%).

Την ίδια στιγμή, πάντως, έρευνα της καταναλωτικής οργάνωσης ΙΝΚΑ επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε και βιώνουμε, ότι δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν έχει τη δυνατότητα να πάει διακοπές, ενώ τυχεροί είναι όσοι κατάγονται από χωριό, έχουν εξοχικό ή φίλους και συγγενείς που θα τους φιλοξενήσουν μακριά από το κλεινόν άστυ.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΚΑ στο διάστημα από 2 έως 16 Ιουνίου 2014, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 791 άτομα:

* Περισσότεροι από εβδομήντα πέντε στους εκατό Ελληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2014. Το «προνομιούχο» 25% θα περιοριστεί σε διακοπές το πολύ 5 ημερών.

*Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 75%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 15%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Σε αντίθεση λοιπόν με τους Ελληνες, οι ξένοι θα απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι καθώς η ανοδική τάση από συγκεκριμένες χώρες-αγορές θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. των 28 διαμορφώθηκε σε 1,022 εκατομμύρια αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Επίσης, οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των 28 διαμορφώθηκαν στις 893.000, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19%. Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 15,3% και οι αφίξεις από τις χώρες Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 32,9%.

Από τις δύο μεγαλύτερες «αγορές», δηλαδή Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι αφίξεις εμφανίζουν αύξηση 14,8% και 44,2% αντίστοιχα.

Οι Γερμανοί

Ειδικότερα για τη γερμανική αγορά, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι το 2014 θα κλείσει με 10% αύξηση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνο Λειβαδά, «το 2013 ήταν η χρονιά επιστροφής των Γερμανών τουριστών! Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στο 1,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,9%, ενώ οι αφίξεις άγγιξαν τα 2,3 εκατ. (+7,5%).

Η Γερμανία αποτέλεσε το 12,7% του μεριδίου αγοράς». Για τον λόγο αυτό έχει αποφασιστεί η εισαγωγή της γερμανικής γλώσσας στη μεγάλη αναβάθμιση του portal visitgreece.gr, που ολοκληρώνεται με την αξιοποίηση και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αυξημένα θα είναι σε σχέση με πέρσι τα… ρούβλια, καθώς καταγράφεται αύξηση 37,2% των εισπράξεων από τη Ρωσία, που μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση τουριστών κατά 54,2%.

Οι εισπράξεις των τουριστών που ήρθαν από χώρες εκτός Ε.Ε. διαμορφώθηκαν στα 412 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 32,4%, και των «εταίρων» μας στα 446 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 25,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν τη χώρα τους για να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών τους, σύμφωνα με ανάλυση της Master Card. Προκύπτει μάλιστα ότι το 2014 θα σημειωθεί αύξηση κατά 114%, σε σχέση με πέρυσι, των Ευρωπαίων που θα παραμείνουν στη χώρα τους.

 

πηγή: http://www.efsyn.gr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s