€750 εκατ. άντλησε η Κύπρος από την έκδοση ομολόγου

safis-endeixi-epistrofis-tis-kyprou-stis-diethneis-agores-thΛευκωσία: Δυναμικά επέστρεψε στις διεθνείς αγορές η Κύπρος, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση του κυπριακού ομολόγου 5-ετούς διάρκειας ύψους 750 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 4.75%. Το ενδιαφέρον από επενδυτές ήταν τεράστιο αφού οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 2 δισεκατομμύρια.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοινώνοντας την έκδοση ευρωομολόγου 5-ετούς διάρκειας ύψους 750 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 4.75%, σημείωσε ότι «οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 2 δισεκατομμύρια, δηλαδή υπήρξε σημαντική υπερκάλυψη, κάτι που αποτελεί ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η σημερινή επιτυχία με κανένα τρόπο δεν σηματοδοτεί την χαλάρωση της προσπάθειας για την μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της οικονομίας μας».

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει τα εξής:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία αξιολογείται από τους Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης ως Caa3/B/B- εξέδωσε σήμερα, μέσω του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, νέο ομόλογο αναφοράς ύψους €0,75 δισ.  που λήγει στις 25 Ιουνίου 2019. Το ονομαστικό επιτόκιο έχει καθοριστεί στο 4,750% ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,850%, δηλαδή με περιθώριο 414,1 μονάδων βάσεως πάνω από τις τιμές αναφοράς «mid-swap». Οι τράπεζες  Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, UBS Investment Bank and VTB Capital ενήργησαν από κοινού ως ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης.

Κύρια σημεία της συναλλαγής

● Η Κυπριακή Δημοκρατία σχεδίαζε τους τελευταίους μήνες την σταδιακή επάνοδο στις αγορές κεφαλαίων.

● Η εξουσιοδότηση για την οργάνωση μίας σειράς συναντήσεων με επενδυτές σταθερού εισοδήματος ανακοινώθηκε στις 1:15μμ ώρα Κύπρου στις 10 Ιουνίου. Μία τηλεδιάσκεψη με ομάδα επενδυτών έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου ενώ συναντήσεις έγιναν στο Λονδίνο στις 16-17 Ιουνίου. Οι επενδυτές ενημερώθηκαν για (i) τις τελευταίες εξελίξεις στην υλοποίηση του Προγράμματος του ΕΜΣ-ΔΝΤ (ii) την γενική οικονομική κατάσταση και την δημοσιονομική απόδοση (iii) την χρηματοοικονομική κατάσταση του τραπεζικού τομέα και (iv) το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και χρηματοδοτικές ενέργειες για το 2014 και 2015.

● Μετά από ισχυρή ένδειξη ενδιαφέροντος από επενδυτές η αρχική κατευθυντήρια τιμή κυκλοφόρησε την Τρίτη 17 Ιουνίου στις 4 μμ ώρα Κύπρου για 5-ετές ομόλογο αναφοράς για απόδοση γύρω στο 5,00%. Συγκριτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του Κυπριακού ομολόγου λήξεως 2020 στη δευτερογενή αγορά ήταν 4,80%.

● Μετά από μία αρχική ένδειξη συγκεκριμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος γύρω στα 1,5 δισ. ευρώ οι προσφορές άνοιξαν επίσημα την Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 10:15πμ ώρα Κύπρου με αρχική ενδεικτική απόδοση 4,90%.

● Οι προσφορές αυξάνονταν σταδιακά και έκλεισαν στις 12:30μμ ώρα Κύπρου με συμμετοχή πέραν των 150 επενδυτών και συνολικό ποσό ζήτησης κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Αυτό επέτρεψε την τελική έκδοση 750 εκατ. ευρώ – από τον αρχικό στόχο των 500 εκατ. ευρώ – σε απόδοση 4,85%. Η τιμολόγηση έγινε στις 4:20 μμ ώρα Κύπρου με απόδοση 4,850% δηλαδή με περιθώριο 414,1 μονάδων βάσεως πάνω από τις τιμές αναφοράς «mid-swap».

● Με αυτή την συναλλαγή η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ένα στρατηγικό ομόλογο αναφοράς στην αγορά. Περαιτέρω, το χαμηλό κόστος με το οποίο άντλησε η Δημοκρατία τα κεφάλαια δίνει ένα δυνατό μήνυμα ένδειξης εμπιστοσύνης για τη χώρα.

Επενδυτική κατανομή

● Γεωγραφικά η Κύπρος κατάφερε μία ευρεία κατανομή επενδυτών σε όλη την Ευρώπη και άλλους διεθνείς επενδυτές. Στατιστικά αποτελέσματα: Κύπρος 14,5%, Ευρώπη (εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου) 23%, Ηνωμ. Βασίλειο 45%, υπόλοιποι 8,5%

● Η ποιότητα της προσέλευσης επενδυτών ήταν ψηλή και ο αριθμός επενδυτών ήταν επίσης πολύ ικανοποιητικός. Τα επενδυτικά κεφάλαια κυριάρχησαν με περίπου δύο τρίτα της προσέλευσης με τους Διαχειριστές Κεφαλαίων να αποσπούν 51% της έκδοσης, τα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου το 27% και τις τράπεζες το 22% της έκδοσης», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους..

Η Κύπρος είχε να εμφανιστεί στις διεθνείς αγορές χρέους τουλάχιστον από το Μάιο του 2011 και σήμερα αξιολογείται με «Caa3» από την Moody’s, με «Β» από την Standard & Poor’s Corp και με «B-» από την Fitch Ratings.

http://www.philenews.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s