Τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία «πνίγουν» τις επιχειρήσεις -260.000 υπό την απειλή κατασχέσεων

1847646Τον εφιάλτη της κατάσχεσης βλέπουν πλέον στον ορίζοντα 260.000 επιχειρήσεις, εξαιτίας των οφειλών που έχουν στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η ρύθμιση «Νέα Αρχή», που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και τέθηκε σε ισχύ με νόμο, είναι ουσιαστικά «νεκρή» για το 95% των οφειλετών, ενώ η κατάσταση απειλεί σοβαρά το ΙΚΑ αλλά και τον ΟΑΕΕ, σε περίπτωση χρεοκοπίας των επιχειρήσεων.

Η υφιστάμενη ρύθμιση δεν εξυπηρετεί την συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο, καθώς για κάθε μήνα που περνά μειώνονται σε λιγότερες οι δόσεις για την αποπληρωμή των παλιών οφειλών, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2017 ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το σύνολο των υποχρεώσεών του.

Ετσι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, κάτι που προδίδουν και τα στοιχεία από αυτούς που έχουν βρει τελικά… καταφύγιο στη «Νέα Αρχή». Από τους αριθμούς προκύπτει ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν ενταχθεί μόνο 15.000 οφειλέτες, με την πλειονότητά τους να έχει χρέη προς τα Ταμεία έως 50.000 ευρώ. Δηλαδή οι μεγάλοι οφειλέτες δεν εντάχθηκαν.

Στελέχη του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκτιμούν ότι εάν σταδιακά και μέσα στους επόμενους δύο μήνες δεν υπάρξει νέα ρύθμιση, βελτιωτική της υφισταμένης, χιλιάδες επιχειρήσεις, όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία και σε αυτή την περίπτωση το κόστος για τα Ταμεία θα είναι ανυπολόγιστο.

Αλλωστε, η κατάστασή τους είναι ήδη δύσκολη, με τον ΟΑΕΕ να χρειάζεται τουλάχιστον 500 εκατ.   ευρώ ως το Σεπτέμβριο- πέρα από την προβλεπόμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό- για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους. Οσο για το ΙΚΑ, η πρόβλεψη για είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ μέσα στο 2014 από την εφαρμογή της «Νέας Αρχής» δεν έχει πολλές πιθανότητες υλοποίησης αν δεν γίνουν τροποποιήσεις.

Ειδικά στον ΟΑΕΕ το πρόβλημα με τις οφειλές είναι τόσο σοβαρό, ώστε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης πρότεινε ακόμη και επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, προκειμένου να αντισταθμιστεί ενδεχόμενη διαγραφή χρεών για δύο παλιότερα χρόνια και να διευκολυνθεί η κατάσταση με την καταβολή τρεχουσών εισφορών.

Το ΙΚΑ από την άλλη έχει προτείνει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι και 31.12.2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25-60%, κατάργηση του επιτοκίου 8,15% και αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε περισσότερες από 72, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση παλιών και νέων εισφορών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s