Υπό τον έλεγχο της Τρόικας η Τράπεζα Κύπρου, λέει ο ΣΥΚΑΛΑ

ypo-ton-elencho-tis-troikas-i-trapeza-kyprou-leei-o-sykala-thΛευκωσία: Σωρεία ερωτημάτων απευθύνει ο Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον οποίο επικρίνει ότι με την ανάθεση των δικαιωμάτων του 18% της πρώην Λαϊκής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) παρέδωσε τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου στην Τρόικα, κατόπιν επιθυμίας των διεθνών δανειστών.

Ο ΣΥΚΑΛΑ διατύπωσε ενστάσεις στην ενέργεια αυτή του υπουργού Οικονομικών λόγω του ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, Μάαρτεν Φέρβεϊ, είναι ταυτόχρονα και Διοικητικός Σύμβουλος στην EBRD εκπροσωπώντας την ΕΕ τα κράτη – μέλη της οποίας κατέχουν ποσοστό πέραν του 58%.

«Μετά από διερεύνηση του όλου θέματος προέκυψε ότι με την κίνηση αυτή του υπουργού Οικονομικών παραδίδεται ο έλεγχος της Τράπεζας Κύπρου στην Τρόικας, κάτι που φαίνεται να επιθυμούσε η Τρόικα εδώ και καιρό και ότι η αλλαγή άποψης του ΥΠΟΙΚ φαίνεται να προέρχεται από το γεγονός αυτό», ανέφερε το μέλος του ΣΥΚΑΛΑ Θεόδωρος Κυπριανίδης, σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του Προέδρου και μελών του Συνδέσμου.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανίδης, ο ΣΥΚΑΛΑ είχε προτείνει την σύγκληση γενικής συνέλευσης των πιστωτών της Λαϊκής για έκφραση άποψης για τη διαχείριση του 18% και την ανάληψη της διαχείρισης του 18% από τους ίδιους τους πιστωτές της Λαϊκής. Σημείωσε δε ότι αρχικά ο ΥΠΟΙΚ συμφώνησε με την πρόταση για διαχείριση του 18% από τους ίδιους τους πιστωτές.

«Πολύ σύντομα όμως (ο ΥΠΟΙΚ) άλλαξε θέση και άποψη και θωρακίστηκε πίσω από το νόμο περί εξυγίανσης για να συνεχίσει τη διαχείριση του 18% κατ` αποκλεισμό των κουρεμένων καταθετών», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή της EBRD δεν θα περιοριστεί μόνο στην παρουσία μια φορά το χρόνο στη γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου, αλλά με βάση τους όρους εντολής που εξέδωσε η διαχειρίστρια της Λαϊκής, με την έγκριση της Αρχής Εξυγίανσης, η EBRD θα μπορεί να έχει επαφές με το ΔΣ και την Εκτελεστική Διοίκηση της τράπεζας, καθώς και άλλες προπαρασκευαστικές ενέργειες.

«Η EBRD θα ασκεί ουσιαστικά όλες τις εξουσίες και ενέργειες που θα μπορούσε να ασκήσει ο μέτοχος του 18%, εκτός από το δικαίωμα να πωλήσει τις μετοχές. Αυτά είναι αρκετά για να μπορεί η Τρόικα να ασκεί πλήρη έλεγχο επί της Τράπεζας Κύπρου μέσω του 18%», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανίδης.

Τα ερωτήματα:

*Γιατί τόση επιμονή και εμμονή του ΥΠΟΙΚ να αποκλειστούν οι νόμιμοι δικαιούχοι και ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων από τη διαχείριση αυτών των στοιχείων. Τη δυνατότητα σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης των πιστωτών την έχει η Αρχή Εξυγίανσης. Γιατί δεν το πράττει έστω και τώρα;

*Γιατί τόση επιμονή και εμμονή του ΥΠΟΙΚ να δώσει τη διαχείριση του 18% της EBRD την στιγμή που είναι προφανές ότι είναι ασυμβίβαστος ο ρόλος του κ. Φέρβεϊ στην Τρόικα και στην EBRD δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου στην Τρόικα;

*Γιατί η Αρχή Εξυγίανσης δεν προχώρησε με κάποιο από τους προεπιλεγμένους οίκους για τη διαχείριση του 18% και για ποιο λόγο επέκτεινε και προεπέλεξε επιπρόσθετα την EBRD, ενώ δεν περιλαμβανόταν η αρχικά στους προεπιλεγμένους οίκους;

*Ποιος προέβηκε στην πρόταση για επιπρόσθετη προεπιλογή της EBRD για υποβολή προσφορών. Μήπως ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ;

*Γιατί ο ΥΠΟΙΚ προσπάθησε να υποβαθμίσει τη διαχείριση του 18%, ενώ τον διαψεύδουν οι ίδιοι οι όροι εντολής που εξέδωσε η Διαχειρίστρια αλλά και οι ίδιες οι προτεραιότητες που θέτει η EBRD για την αποστολή της στην Κύπρο;

*Ποιοι λόγοι συντρέχουν για να συνεχίζει η Λαϊκή, 15 μήνες μετά την καταστροφή, να βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς εξυγίανσης. Όλοι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλούντο οι διοικούντες έχουν εκλείψει. Τι θα εξυγιανθεί, μια τράπεζα που την πέθαναν; Ή μήπως συνέχιση της εξυγίανσης υποβοηθεί στην προσπάθεια ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου από την Τρόικα;

*Για ποιους λόγους δεν έγινε μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση των καταθετών για την κατάσταση διαχείρισης της Λαϊκής;

«Ενόσω δεν απαντώνται τα πιο πάνω ερωτήματα, ο υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτεθειμένος. Ο ίδιος προσωπικά, η Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, όπως επίσης και η Αρχή Εξυγίανσης», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανίδης.

Εξάλλου, ο ΣΥΚΑΛΑ καταλόγισε στον κ. Γεωργιάδη αλαζονεία λόγω των χαρακτηρισμών που ο ίδιος έδωσε στον Σύνδεσμο μέσω δηλώσεών του, όπως χαρακτηρίζοντας «αστείες» και «ανόητες», όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανίδης, τις θέσεις του ΣΥΚΑΛΑ.

«Λυπούμαστε πραγματικά για την αλαζονεία που επιδεικνύει ο ΥΠΟΙΚ έναντι των ανθρώπων που καταστράφηκαν για να υπάρχει σήμερα κράτος, όπως κατά καιρούς μας υπενθυμίζουν», είπε.

Να σημειωθεί πως ο ΣΥΚΑΛΑ συμμετέχει στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου μέσω του Προέδρου του Άδωνι Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο.

http://www.philenews.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s