Πιο επικίνδυνο το κινητό στην οδήγηση από ένα ποτήρι κρασί -Ποιοι παράγοντες και πόσο μειώνουν τις αντιδράσεις των οδηγών [λίστα]

kinito-660_3Η οδήγηση υπό την επήρεια ..κινητού είναι πολύ πιο επικίνδυνη από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Οι αντιδράσεις του οδηγού που κρατά το κινητό του τηλέφωνο παράλληλα με το τιμόνι είναι μειωμένες έως και 46%.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να γίνει πλήρης απαγόρευση της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση και να καθιερωθούν άκρως τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα το κινητό επιβραδύνει τις αντιδράσεις περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα.

Σε κανονικές συνθήκες ένας οδηγός, που είναι αφοσιωμένος στο δρόμο μπροστά του, αντιδρά μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Η κατάσταση είναι εντελώς διαφοροποιημένη όταν μεσολαβεί ο παράγοντας του κινητού τηλεφώνου.

digramma-470Ο οδηγός που φοράει hands free έχει μειωμένες αντιδράσεις κατά 27%, εκείνος που στέλνει μήνυμα κατά 37%, ενώ όποιος κρατά στο χέρι το κινητό και μιλάει αντιδρά με καθυστέρηση 46%.

Ενδεικτικό είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ – μέσα στο επιτρεπτό όριο – μειώνει τις αντιδράσεις κατά 13%.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s