Ομοβροντίες κομμάτων για το ξαφνικό κλείσιμο της Ολομέλειας

lafazanis-panagiotis-vouli-660-eurokinissi_0Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την Ολομέλεια της Βουλής και να παραπέμψει, ουσιαστικά, τις όποιες εργασίες της Ολομέλειας στον Οκτώβριο, καθώς, μέχρι τότε θα λειτουργούν τα θερινά τμήματα του Κοινοβουλίου.

Παρά τις όποιες εξηγήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια στόματος Παναγιώτη Λαφαζάνη, ήταν οργισμένη.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος υποστήριξε πως «αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη Βουλή, να το κάνει μόνο για εκλογές».

Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και του είπε «να μην τολμήσει να κλείσει για δύο εβδομάδες τη Βουλή», με τον τελευταίο όμως να μην δεσμεύεται.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ακόμη ότι πρόκειται για μονομερή κίνηση της κυβέρνησης και ότι παραπέμπονται για το φθινόπωρο τόσο προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Αν οι εργασίες διακοπούν, θα μείνουν σε εκκρεμότητα δικογραφίες εναντίον βουλευτών οι οποίες εξετάζονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, αμέσως μετά την συζήτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που έγινε σήμερα.

Κωνσταντοπούλου: Σύμπραξη Προέδρου και Πρωθυπουργού για να μην απονεμηθεί Δικαιοσύνη

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «σύμπραξη των δύο κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων της χώρας» και τόνισε ότι αυτή στοχεύει στην «στην υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας, στην παρεμπόδιση απονομής της Δικαιοσύνης και στην φαλκίδευση της Διαφάνειας στη λειτουργία του Κράτους».

Στην ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

Και τούτο διότι, με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής και την «κήρυξη της λήξης των εργασιών της Β’ Συνόδου της ΙΕ Βουλευτικής Περιόδου», θα συμβούν τα εξής:

 

  • Οι πρώην Πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, ο πρώην και νυν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Ε. Βενιζέλος και πλείστοι Υπουργοί και Υφυπουργοί των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις του Μνημονίου, του PSI, των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ κλπ, που σήμερα έχουν βουλευτική ή/και υπουργική ιδιότητα, θα κοιμούνται (και θα ψηφίζουν) πιο ήσυχοι, αφού θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι παραγράφηκαν οι κατηγορίες που συνδέονται με τις δεκάδες δικογραφίες, που εκκρεμούν στη Βουλή προς εξέταση για την περίοδο 2009-2012, διότι, με το προεδρικό διάταγμα κηρύσσεται «το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επόμενης (από την περίοδο 2009-2012) βουλευτικής περιόδου» (άρθρο 86 Συντάγματος- Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών).
  • Θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο ζωντανός κοινοβουλευτικός έλεγχος (επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις) και οι Υπουργοί που θα προκύψουν από τον ανασχηματισμό θα διευκολυνθούν να ξεπουλούν τη χώρα, τις υποδομές της, τις δημόσιες επιχειρήσεις, το φυσικό της πλούτο, τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τις ομορφιές και τις παραλίες της και να ψηφίζουν νέα μέτρα περιορίζοντας τον έλεγχό τους από το Κοινοβούλιο
  • Τα κρίσιμα νομοσχέδια, στα οποία αντιδρά όχι μόνον η Αντιπολίτευση, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές, θα εισαχθούν σε Τμήματα (αποτελούμενα από 100 βουλευτές έκαστο), των οποίων η σύνθεση ελέγχεται από την Κυβέρνηση, που μπορεί έτσι να παρεμβαίνει κατασκευάζοντας επίπλαστη εικόνα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την ώρα που η ίδια η κοινωνία έχει πριν από 10 μόλις μέρες αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην ασκούμενη πολιτική και απονομιμοποιήσει την κυβερνητική κοινοπραξία, αναδεικνύοντας το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά πρώτη δύναμη
  • Δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ η συζήτηση στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο Μπαλτάκου, που συνιστά φωτογραφία της παρακρατικής λειτουργίας της Κυβέρνησης Σαμαρά και αποκαλύπτει τα κατάφωρα πλήγματα στη δημοκρατία μέσα από την ίδια αυτήν την παρα-κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει ούτε επ’ αφορμή της ποινικής δικογραφίας που αφορά τη μαγνητοσκόπηση της σχετικής συνομιλίας.
  • Δεν θα μπουν σε συζήτηση, μέχρι τον Οκτώβριο, ούτε τα υπόλοιπα αιτήματα άρσης ασυλίας βουλευτών που εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων η διαβόητη πλέον δικογραφία εις βάρος του κ. Μιχελάκη, που έκανε 4 μήνες να βρει το δρόμο της από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λειτουργεί ως τροχονόμος και ήδη παίρνει παράταση άλλων 4 μηνών.

«Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό, πολιτικό ή δημοκρατικό δικαίωμα να ενεργεί νοθεύοντας και υπονομεύοντας για άλλη μια φορά τη δημοκρατική λειτουργία» σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι «Ο Πρόεδρος όφειλε να απόσχει από την υπογραφή της πράξης. Υπογράφοντας και αυτή την πράξη εκτροπής, δεν περισώζει ούτε τα προσχήματα και αποκαλύπτει τι είδους Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέλουν να εκλέξουν «όλοι μαζί» εκείνοι που έχουν αναγάγει σε τρόπο ζωής και λόγο ύπαρξης την εξουσία από την οποία έχουν γαντζωθεί τα χρεοκοπημένα και υπόλογα στο λαό και την ιστορία κόμματά τους».

Τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η μόνη δημοκρατική πράξη θα είναι να προκηρύξει η κυβέρνηση εκλογές.

Ανεξάρτητοι Ελληνες; Η κυβέρνηση κλείνει τη Βουλή -Μήπως στο βάθος υπάρχει κάποια παραπομπή;

Την αντίθεσή τους για την απόφαση να κλείσει η Ολομέλεια και να ξεκινήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής, εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω δήλωσης του εκπροσώπου τους Τέρενς Κουίκ.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «Ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει «αναίμακτα» από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα. Μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;».

Τι αναφέρουν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ για το κλείσιμο της Ολομέλειας

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του ΚΚΕ, απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την Ολομέλεια.

Η Δημοκρατική Αριστερά κάνει λόγο για «θυσία θεσμικών κεκτημένων στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών» και συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της «Εν όψει νέων μέτρων και κρίσιμων νομοσχεδίων και με τον ανασχηματισμό προ των πυλών , η κυβέρνηση σπεύδει να κηρύξει αιφνιδιαστικά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Για άλλη μια φορά , θεσμικά κεκτημένα θυσιάζονται στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών».

Πιο χλιαρή ήταν η αντίδραση του Κομμουνιστικού κόμματος το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το ΚΚΕ έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει πως νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνον στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να παίρνουν την ευθύνη όλοι οι βουλευτές».

«Σε κάθε περίπτωση ο λαός επιβάλλεται να επαγρυπνεί. Τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στα Θερινά τμήματα της Βουλής, όσο η χώρα και οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα κινούνται στους γνωστούς αντιλαϊκούς μονόδρομους» επισημαίνει η ΚΟ του ΚΚΕ καταλήγοντας: «Η οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων με την λαϊκή συμμαχία, είναι η μόνη δύναμη για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s