Κύπρος- Νομοσχέδιο για την ομοφοβία: Τι λένε θεολόγοι και ΛΟΑΤ

ns-gia-tin-omofovia-ti-lene-theologoi-kai-loat-thΛευκωσία: Εξαιρετικά δύσκολο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το έργο της Βουλής και συγκεκριμένα της Επιτροπής Νομικών, η οποία άρχισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στην ποινικοποίηση της ομοφοβίας.

Ο δημόσιος διάλογος, που ξεκίνησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες μέσω διαδικτύου και όχι μόνο, η τοποθέτηση της Εκκλησίας για το θέμα της ομοφυλοφιλίας, την οποία χαρακτηρίζει «ασθένεια», οι εκδηλώσεις «Υπερηφάνειας» της ΛΟΑΤ Κοινότητας (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ, Ιντερσέξ), το Σάββατο που πέρασε, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, οι αντιεκδηλώσεις χριστιανικών οργανώσεων και τα επεισόδια στους δρόμους της Λευκωσίας οδηγούν σε άσχημες προβλέψεις.
Η νέα τοποθέτηση, που ανεβάζει τους τόνους, έρχεται από την Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Θεολόγων (ΠΕΕΘ), η οποία, όχι μόνο χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία «το μέγιστο των σαρκικών παθών», αλλά ζητά από τη Βουλή να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της ομοφοβίας. Οι θεολόγοι μάλιστα τα βάζουν και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προωθεί τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ Κοινότητας.
Από πλευράς του ο πρόεδρος της οργάνωσης ACCEPT – ΛΟΑΤ Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης, επανέλαβε μιλώντας στον «Φ» ότι η ΛΟΑΤ Κοινότητα «δεν έχει καμία απαίτηση και δεν ζητά απολύτως τίποτα από την Εκκλησία για να μπει σε αντιπαράθεση».Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής (που μελετά το νομοσχέδιο), Σωτήρης Σαμψών, ξεκαθαρίζει ότι «η συζήτηση θα συνεχιστεί κανονικά».
Θελόγοι: Έρχεται ο ηθικός μας εξευτελισμός
Στην ανοικτή επιστολή του προς τη Βουλή, η ΠΕΕΘ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα τόσο κατά της ομοφυλοφιλίας όσο και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας ότι «μόνο μια άθεη οντότητα συμπεριφέρεται τόσο ασύστολα, νομοθετώντας αντίθεους νόμους που αντιστρατεύονται όχι μόνο την ηθική αλλά και την ανθρώπινη φυσική υπόσταση».
«Με πολλή ανησυχία παρακολουθούμε την παγκόσμια κοινότητα που ‘’έστρωσε κόκκινο χαλί’’ στο μέγιστο των σαρκικών παθών, την ομοφυλοφιλία», αναφέρει η ΠΕΕΘ στην επιστολή και προσθέτει, «τώρα πλέον, εν ονόματι της δήθεν ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προωθήθηκε και πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση για ποινικοποίηση της κατηγορίας κατά της ομοφυλοφιλίας. Δηλαδή, αν κάποιοι συμπολίτες μας κατηγορούν την ανήθικη αυτή συμπεριφορά θα διώκονται και θα φυλακίζονται, επειδή δεν θα αποδέχονται τη ‘’διαφορετικότητα’’. Μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου», διερωτάται η Ένωση των Θεολόγων, «θα θέσετε και την Εκκλησία υπό διωγμό και θα απαγορεύσετε την κυκλοφορία της Αγίας γραφής που κατηγορούν την ατιμία;».Οι θεολόγοι προσθέτουν πως «αυτοί που το προώθησαν γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι λάθος. Όμως επειδή υπηρετούν αλλότριους σκοπούς, βρήκαν και τον τρόπο προώθησης χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις: συνέδεσαν την ομοφυλοφιλία με τη διαφορετικότητα στη θρησκεία, την εθνική φυλετική καταγωγή, το χρώμα του δέρματος κ.λπ. και έτσι ξεγέλασαν τη σκέψη των πολλών».«Μετά την εθνική μας ταπείνωση, την οικονομική εξαθλίωση, έρχεται τώρα και ο ηθικός μας εξευτελισμός. Έλεος πια κ. βουλευτές», καταλήγει η ανοικτή επιστολή των θεολόγων προς τη Βουλή.

ACCEPT – ΛOAT: Δεν έχουμε απαίτηση από την Εκκλησία
«Καμία απολύτως απαίτηση δεν έχουμε από την Εκκλησία. Οι απαιτήσεις μας για αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι από την Πολιτεία» επανέλαβε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της οργάνωσης ACCEPT – ΛΟΑΤ Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης.
Απαντώντας στην ανοικτή επιστολή της Ένωσης των Θεολόγων, ο κ. Γαβριηλίδης υποστήριξε ότι «όσοι αντιμάχονται της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤ κοινότητας, ίσως να φοβούνται ότι ενδεχομένως με την ποινικοποίηση της ομοφοβίας δεν θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους. Εμείς δεν έχουμε απαίτηση από κανένα να μην εκφράζει τις απόψεις του άρα αυτό δεν είναι δικό μας θέμα».
«Ως Οργάνωση, αλλά και ως ΛΟΑΤ άτομα μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα. Ζητάμε μόνο από την Πολιτεία να κάνει αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη έχει πράξει επειδή ακριβώς όλοι έχουν αντιληφθεί την ανάγκη για διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις».
Λέγοντας ότι «οι Θεολόγοι είναι εκπαιδευτικοί και είναι μέσα στα σχολεία μας», ο κ. Γαβριηλίδης υπενθύμισε πως γενικά οι εκπαιδευτικοί έδειξαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το πώς θα πρέπει να μιλούν στους μαθητές τους όταν τίθεται θέμα ομοφυλοφιλίας και διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού.«Είχε διοργανωθεί ενημέρωση των εκπαιδευτικών και εκεί που υπολογίζαμε μια μικρή προσέλευση είδαμε ότι οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πώς πρέπει να μιλούν στους μαθητές τους ήταν πάρα πολλοί».«Δεν λέμε να προωθήσουμε την ομοφυλοφιλία στα παιδιά. Όχι, εκείνο που λέμε είναι να ενημερώσουμε τα παιδιά μας, να γνωρίζουν, διότι η άγνοια γύρω από το θέμα της ομοφυλοφιλίας οδηγεί στο μπούλινγκ και αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την ομοφοβία», κατέληξε.

Σ.Σαμψών: Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί
Τη θέση του αλλά και τη θέση της Επιτροπής Νομικών της Βουλής ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωτήρης Σαμψών.«Εμείς ως Επιτροπή θα συνεχίσουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ομοφοβία. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα καλέσουμε όλους τους εμπλεκόμενους και θα ακούσουμε τις δικές τους θέσεις και απόψεις. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί», ανέφερε στον «Φ» ο κ. Σαμψών προσθέτοντας πως «δεν τίθεται θέμα, μέσω του νόμου, να καταδικάζονται όσοι εκφράζουν απλώς την άποψή τους».Ως Βουλή, «Δεν πρόκειται να καταπατήσουμε το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της ελευθερίας του λόγου. Εκείνο που θα νομοθετήσουμε θα αφορά στις ομοφοβικές πράξεις και συμπεριφορές ή τις περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος προκαλεί την ομοφοβία και ενδεχομένως να δημιουργεί κινδύνους για κάποιους άλλους ανθρώπους».

Ως εκ τούτου, κατέληξε, «θα πρέπει να περιμένουμε. Το νομοσχέδιο θα συνεχίσουμε να το συζητάμε στο τέλος Ιουνίου και σίγουρα θα ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις που θα ακουστούν».

Γράφει: Μαριλένα Παναγή

http://www.philenews.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s