Ευρωεκλογές σε 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα (καλό βόλι).

doodleΑκόμη και το doodle της Google είναι σήμερα αφιερωμένο στις ευρωεκλογές καθώς οι πολίτες στις 20 από τις συνολικά 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν για να εκλέξουν τους 751 ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το 2019.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι ένα από τα ζητούμενα -καθώς εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 40%- όπως και η διαφαινόμενη αύξηση των ποσοστών των ευρωσκεπτικιστών, παρά την έκπληξη που αποτέλεσε η ψηφοφορία στην Ολλανδία όπου το κόμμα του ευρωσκεπτικιστή Βίλντερς αναδείχθηκε τέταρτο.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία είναι μεταξύ των μεγάλων κρατών-μελών της ΕΕ, όπου θα διεξαχθούν ευρωεκλογές την Κυριακή καθώς αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο πληθυσμιακό τμήμα μεταξύ των 388 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης, αύξηση της ανεργίας και κακής ανάπτυξης, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν την στενότερη ολοκλήρωσης της ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο θα πάει στα αντιευρωπαϊκά κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά τουλάχιστον το 70% των εδρών θα παραμείνει στις τέσσερις μεγάλες φιλο-ευρωπαϊκές παρατάξεις, την κεντροαριστερά , την κεντροδεξιά , τους φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Η προσέλευση στις κάλπες που ουσιαστικά είναι η πιο βασική δέσμευση των πολιτών αναμένεται να μειωθεί και πάλι καθώς προβλέπεται συμμετοχή λίγο πάνω από το 40%, ένα ποσοστό οριακά κάτω από το 43% που καταγράφηκε στις εκλογές του 2009. Αυτό το γεγονός θα συνεχίσει την πτωτική τάση της συμμετοχής σε κάθε διαδικασία από την πρώτη φορά που διεξήχθησαν ευρωπαϊκές εκλογές, το 1979.

Μολονότι οι εκτιμήσεις πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής φέρουν τις ακροδεξιές ομάδες να καταγράφουν ιστορικές νίκες σε χώρες όπως, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βρετανία  τα exit poll από την Ολλανδία, όπου οι εκλογές διεξήχθησαν την Πέμπτη, ήταν μια έκπληξη.
Το κόμμα του ευρω-σκεπτικιστή Χέερτ Βίλντερς τερμάτισε τέταρτο, παρά τις προβλέψεις για καλύτερη εκλογική επίδοση, αφήνοντας την αίσθηση στους φιλο- ευρωπαίους για μια ευρύτερη έκπληξη που θα βγάλει η κάλπη και στις άλλες χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα λίγο μετά τις 21:00 GMT της Κυριακής (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), αν και κάποιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η απόφαση της Ιταλίας να κρατήσει τις κάλπες ανοιχτές μέχρι εκείνη την ώρα, μπορεί να καθυστερήσει οποιαδήποτε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η τελική και η ακριβής κατανομή των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

>(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s