Ο ΥΠΕΞ μίλησε για Μπάιντεν, Αμμόχωστο και σχέσεις με Ρωσία

kasoulidis-oi-tourkoi-ithelan-na-mas-tapeinosoun-thΛευκωσία: Ιστορική και ιδιαίτερα θετική για την Κύπρο χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, λέγοντας ότι για τις ΗΠΑ έχει σημασία η επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι είχε ήδη τονίσει ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου θα ήταν συμβολική, για να καταδείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην ανάγκη και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Το Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, είτε οδηγείτο σε λύση είτε όχι, αποδείχθηκε προηγουμένως από την αποστασιοποίηση που έδειξαν οι ΗΠΑ για πολλά χρόνια ότι δεν είχε τόση σημασία. «Σήμερα έχει σημασία αλλά ταυτόχρονα σήμερα το κράτος μας μετρά», είπε ο ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθύμισε ότι ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε την Κύπρο κράτος παίκτη και κλειδί στην περιοχή, αλλά και στρατηγικό εταίρο και είπε ότι αυτές οι εξελίξεις αποτελούν απότοκο της συστηματικής δουλειάς που έγινε τους τελευταίους 15 μήνες στο Υπουργείο Εξωτερικών με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τουρκικά προσκόμματα εμπόδισαν τη συμφωνία για την Αμμόχωστο

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τ/κ απαιτήσεις δεν κατέστησαν δυνατή την επίτευξη συμφωνίας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Βαρώσι, αλλά τόνισε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Πρόθεση του κ. Μπαίντεν, είπε ο ΥΠΕΞ, ήταν να προχωρήσει με τη διακηρυγμένη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των οποίων το πρώτο βήμα, η είσοδος εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν το πώς θα μπορούσε σε επόμενο στάδιο να ξεκινήσει η υποδομή των απαραίτητων έργων κοινής ωφελείας, (ηλεκτροδότηση, παροχή νερού, αποχετεύσεις, δρόμοι κτλ) και σε μια τρίτη φάση θα ήταν η μελέτη όλων των κτιρίων εάν είναι ασφαλή προκειμένου οι νόμιμοι κάτοικοι να πάνε στις περιουσίες τους.

Πρόσθεσε ότι για σκοπούς εξισορρόπησης και δικαιοσύνης, εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να αναλάβουν σχέδια για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Η μη επίτευξη συμφωνίας είπε, ήταν λόγω «κάποιων απαιτήσεων της ηγεσίας των Τ/κ οι οποίες δεν ήταν μόνο απαράδεκτες αλλά και κακής πίστεως».

Εξήγησε ότι «ήθελαν να μας ταπεινώσουν με το να υπάρχει ειδική αναφορά ότι αυτοί οι διεθνείς εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να ήταν από το εξωτερικό αλλά και Τ/Κ με ρητή απάλειψη των Ε/Κ. Εμείς δεν απαιτήσαμε ποτέ να είναι είτε Ε/Κ ή Τ/Κ. Αλλά όχι σε μια αμιγώς ελληνική περιοχή να μιλά για Τ/Κ και να απαγορεύεται στους Ε/Κ. Όπως και κάποια άλλα απαράδεκτα για τα οποία κακίζω ιδιαίτερα και την Τουρκία η οποία ενέκρινε αυτή την απαράδεκτη στάση».

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι ενώ στην ρητορική της Άγκυρας υπάρχει η επιθυμία να λυθεί το Κυπριακό, είπε ότι μια τέτοια βούληση πρέπει να εκφράζεται με έργα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την στάση της Τουρκίας.

Υπενθύμισε ότι ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι εξακολουθεί να παραμένει υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας, η οποία δεν εγκαταλείφθηκε αλλά δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί συμφωνία με την ευκαιρία της επίσκεψής του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Μπάιντεν για Κυπριακό και ΜΟΕ επικεντρώνεται στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Ανέφερε ότι το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες είναι διαφορετικό σήμερα. Έχουμε ξεκαθαρίσει, είπε, τη βάση και τις αρχές και ότι υπάρχουν απευθείας συνομιλίες με Άγκυρα.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Κύπρος αποκτά σήμερα μεγαλύτερη σημασία ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Απάντηση στις επικρίσεις για την επίσκεψη Μπάιντεν

Απαντώντας στις διάφορες επικρίσεις για την επίσκεψη Μπάιντεν, ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ότι το πρόγραμμα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ δεν είναι κάτι το εύκολο να οργανωθεί τυχαία ή για να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες «όπως το γελοίο επιχείρημα ότι έγινε ειδικά προεκλογικά» και έφερε ως παράδειγμα την Ρουμανία, την οποία επισκέφθηκε ο κ. Μπάιντεν πριν φθάσει στην Κύπρο.

«Στην Ρουμανία ποιον πήγαινε να εξυπηρετήσει; Και εκεί έχει εκλογές και εκεί η Κυβέρνηση είναι Σοσιαλιστική. Άρα ήταν ένα επιχείρημα χωρίς λογική», είπε.

Σε ό,τι αφορά την μετάβαση του κ. Μπάιντεν στα κατεχόμενα και το χώρο όπου έγινε η συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση στο θέμα αυτό ενήργησε στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 9/6/2005 υπό την προεδρία του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι «και όσοι φέρουν το όνομά του πρέπει σήμερα να θυμούνται». Αφού διάβασε απόσπασμα από το απόρρητο έγγραφο εκείνης της ημερομηνίας, είπε ότι η Κυβέρνηση, εφάρμοσε επακριβώς την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβαίνοντας σε έντονες διαβουλεύσεις για να τηρηθούν οι πρόνοιες της απόφαση εκείνης.

Έκανε λόγο και για «φοβικά σύνδρομα», λέγοντας ότι «κάποιους από εμάς μας κατατρέχουν φοβικά σύνδρομα ωσάν να αμφιβάλλουμε εμείς οι ίδιοι για το γεγονός ότι είμαστε το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, για την κυριαρχία της ΚΔ και για την τάχα προσπάθεια κάποιων ξένων να μας υποβαθμίσουν και να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος».

«Ποτέ δεν δώσαμε σημασία σε αυτές τις προσπάθειες αυτού του τελευταίου χρόνου. Της στρατηγικής σημασίας σχέσης μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τις φιλικές και εγκάρδιές μας σχέσεις με τον Λίβανο, τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχουμε καλλιεργήσει με τις υπόλοιπες γειτονικές μας χώρες, την Ιορδανία τις χώρες του Αραβικού Κόλπου», είπε.

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του πρώην Βρετανού ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο στα κατεχόμενα λέγοντας ότι «έχει καταστεί ο μεγαλύτερός μας εχθρός ο οποίος μιλά ανοικτά και απροκάλυπτα υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου» και είπε ότι «κανένας δεν εμπόδισε τον κ. Στρο από του να επισκεφθεί στο γραφείο του, όπως και έγινε και τότε, τον πρώην Τ/Κ ηγέτη, απλώς αρνήθηκε ο Πρόεδρος να τον δει».

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, μερίμνησε όπως η επίσκεψη Μπάιντεν πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2005 προκειμένου να «μην βρεθούμε και δεν θέλαμε ποτέ να βρεθούμε σε μια τέτοια θέση και να χάσουμε ένα παραδοσιακά καλό φίλο ο οποίος όλα τα χρόνια της θητείας του στην Γερουσία των ΗΠΑ στήριξε την υπόθεση της Κύπρου».

Είπε ότι τα φοβικά σύνδρομα περί αναβάθμισης του ψευδοκράτους παραγκωνίζουν την υποχρέωσή μας να αναβαθμίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν ξεκινούμε από το κράτος ΚΔ που έχει μόνο το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής ξεκινούμε από ένα κράτος που μετρά, που θεωρείται στρατηγικός εταίρος, που έχει φιλικότατες σχέσεις αλλά κρίνεται και απαραίτητο, τόσο στην υπόθεση της συμβολής της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, στην προάσπιση από τους ασύμμετρους κινδύνους του ελεύθερου κόσμου και ενός κράτους που δια του εργαλείου της ΑΟΖ του καλείται να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ίσως καταστεί γέφυρα της συνεργασίας και μέσω της να μπορεί να γίνει εξαγωγή υδρογονανθράκων κρατών της περιοχής που δεν μπορεί να γίνει απευθείας.

«Ένα αναβαθμισμένο κράτος δεν έχει να φοβηθεί με τον τρόπο που δείχνουμε εμείς να φοβούμαστε για ορισμένα θέματα», είπε.

Εξωτερική πολιτική

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η σημασία της Κύπρου έγκειται στη γεωγραφική της θέση, στο γεγονός ότι είναι το σύνορο της ΕΕ που γειτονεύει με μια περιοχή, στην οποία ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία, η προσπάθεια διακίνησης υλικού για όπλα μαζικής καταστροφής, η εμπορία προσώπων και το οργανωμένο έγκλημα καθιστά την μικρή Κύπρο πολύ μεγάλη σε μέγεθος όσον αφορά τη ανάληψη των ευθυνών της για την καταπολέμηση αυτών των ασύμμετρων απειλών.

Όπως είπε, η Κυβέρνηση είχε δύο όπλα στην εξωτερική της πολιτική τα οποία έπρεπε με πράξεις να χρησιμοποιήσει.

Το πρώτο είναι η ανάληψη της ευθύνης «χωρίς αμφιταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα για έναν κίνδυνο οικουμενικό που είναι αυτές οι ασύμμετρες απειλές, και το όπλο των υδρογονανθράκων που οδηγεί στη συνεργασία τα κράτη της περιοχής, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η Κύπρος».

«Το ίδιο θα ισχύει όσον αφορά εμάς και την Τουρκία μόνο εάν λυθεί το Κυπριακό», είπε.

Θέλαμε, συνέχισε, να αναδείξουμε την προστιθέμενη αξία της Κύπρου στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ.

«Αυτή η δουλειά βγάζει σήμερα απτά αποτελέσματα» είπε, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις τόσο του κ. Μπάιντεν όσο και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Μέσα σε περίοδο λιγότερη από εννέα μήνες, ο Πρόεδρος είχε επίσημη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και προσωπικά σε περίοδο ενός ακριβώς χρόνου είχα δύο συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Αυτή η αναγνώριση από επίσημα χείλη και η επίσκεψη Μπαίντεν είναι που υποδηλοί την ιστορική σημασία της επίσκεψης», είπε.

Ενέργεια

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να φανεί χρήσιμη στην μεταφορά φυσικού αερίου που δεν μπορεί να γίνει κατευθείαν από κάποιες από τις χώρες της περιοχής.

Πρόσθεσε ότι η πολιτικής της Κυβέρνησης παραμένει ότι η κύρια μέθοδος εξαγωγής φυσικού αερίου είναι η δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό.

Ωστόσο, είπε, λόγω της μικρότερης από την αναμενόμενη ποσότητας στο κοίτασμα της Αφροδίτης, το τερματικό δεν θα είναι βιώσιμο και πρόσθεσε ότι εάν εταιρείες αποφασίσουν ότι ένα μέρος κοιτασμάτων από την ισραηλινή πλευρά μπορεί να προστεθεί στο κυπριακό για να μπορέσει η ποσότητα να θεωρηθεί βιώσιμη, τότε μπορεί το έργο να ξεκινήσει αμέσως.

Εάν δεν υπάρχει αυτή η απόφαση, τότε θα ξεκινήσουμε μετά το τέλος των αποτελεσμάτων της ΕΝΙ και μετά της ΤΟΤΑΛ, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, «όπως το πλωτό, η Αίγυπτος», προσθέτοντας ότι «παραμένει όμως και η προοπτική της συνεργασίας του αγωγού στην Τουρκία εάν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό αλλά αυτό δεν αναιρεί τον σχεδιασμό για το τερματικό».

Ο ΥΠΕΞ μίλησε και για τους νέους σχεδιασμούς της ΕΕ που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου και τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί η οδός έλευσης αυτών των κοιτασμάτων, προς την Ευρώπη, είτε ως μόνιμες αγορές, εάν συμφέρουν, είτε στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι δεν είναι οι ΗΠΑ που θα αποφασίσουν αλλά οι εταιρείες και οι χώρες οι οποίες έχουν τα κοιτάσματα.

Ρωσία

Ο κ. Κασουλίδης κατέστησε σαφές ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την Ρωσία δεν έχουν αλλάξει και υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος είχε «εγκάρδια συνομιλία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ» μεσουρανούσης της κρίσης στην Ουκρανία.

«Δεν έχει χαλάσει τίποτε με την Ρωσία η οποία σέβεται το δικαίωμά μας να επιτελούμε εξωτερική πολιτική στον χώρο που ανήκουμε δηλαδή στην ΕΕ», διαβεβαίωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν άλλαξε στο θέμα αυτό και εξέφρασε την ελπίδα οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται να επιτύχουν.

Το θέμα, είπε, συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο και η κάθε χώρα εξέφρασε τις απόψεις της στο θέμα.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συμφωνήσει ποτέ σε μια οριζόντια κοινή θέση της ΕΕ που θα απαγορεύει τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τις υπηρεσίες, λέγοντας ωστόσο ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή.

http://www.philenews.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s