Απόβαση Γάλλων, Βρετανών, Γερμανών, Ρώσων και Κινέζων στα ελληνικά νησιά για να αγοράσουν εξοχικό πάνω στη θάλασσα

eksoxika-spitia-660Με στόχο την απόκτηση εξοχικής κατοικίας σε κάποιο ελληνικό νησί Γάλλοι, Βρετανοί, Γερμανοί, Ρώσοι και Κινέζοι καταφθάνουν στη χώρα έτοιμοι για επενδύσεις.

Ηδη τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ξοδέψει 285 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων.Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» που επικαλέιται πρόσφατη έκθεση της McKinsey, η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, ώστε να καταγράφει ετήσιες πωλήσεις 8.000 εξοχικών σε ξένους αγοραστές, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

Με βάση το χθεσινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το 2013 η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων (κατά κύριο λόγο παραθεριστικών κατοικιών) ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 48,7% σε σχέση με το 2012, όταν είχαν επενδυθεί 113 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι το 2014 θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων για την αγορά εξοχικών ακινήτων, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης που καταγράφεται από το εξωτερικό.

Η μείωση των τιμών που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, η συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων τουριστών και φέτος, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μέτρων τόνωσης των αγοραπωλησιών, όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% και η χορήγηση βίζας σε όσους αγοραστές εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, συνθέτουν ένα λίαν ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση των αγορών εξοχικών κατοικιών από ξένους.

Κρήτη και Κέρκυρα στις πρώτες θέσεις

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες από την Ενωση Μεσιτών της Κρήτης κάνουν λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον από Κινέζους αγοραστές για απόκτηση μεγάλων εκτάσεων εκτός σχεδίου, ενώ μεγάλη είναι και η κινητικότητα από Ρώσους ενδιαφερόμενους αγοραστές για εξοχικές κατοικίες και παραθαλάσσια οικόπεδα.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από την αγορά της Κέρκυρας και σε μικρότερο βαθμό και των Κυκλάδων, όπου άλλωστε το ενδιαφέρον προέρχεται από πολλές διαφορετικές χώρες, λόγω της υψηλής δημοφιλίας νησιών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Ιδίως όσον αφορά την Κέρκυρα, σε πρόσφατη έκθεσή της, η Savills, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, ξεχωρίζει το «νησί των Φαιάκων», ως έναν από τους βασικούς προορισμούς ξένων αγοραστών εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, ιδίως τους συνταξιούχους από χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Οσον αφορά τις Κυκλάδες, η μεγάλη πτώση των τιμών σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40% έως 50% ανάλογα με το νησί και την περιοχή από το 2008 μέχρι σήμερα, συνηγορεί υπέρ της προσέλκυσης περισσότερων αγοραστών κατά το 2014.

http://www.iefimerida.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s