«Κόλλησε» (;) το deal των 400 δισ. δολαρίων Ρωσίας – Κίνας

RTR3PXPU-640x400Απέτυχαν να υπογράψουν σήμερα οι δύο χώρες τη συμφωνία για προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου λόγω διαφορών στην τιμή.

Η Κίνα και η Ρωσία απέτυχαν να υπογράψουν σήμερα τη συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου αξίας 400 δισεκ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο επείγεται ολοένα και περισσότερο να σφραγίσει τη συμφωνία αυτή καθώς αντιμετωπίζει οικονομική και πολιτική απομόνωση στη Δύση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές στην τιμή, δήλωσε στη Σανγκάη εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πράγμα που σημαίνει πως το συμβόλαιο δεν υπογράφηκε σήμερα όπως προέβλεπαν πολλοί στη βιομηχανία.

Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν πριν ο Πούτιν αναχωρήσει αύριο Τετάρτη, από την Κίνα, ώστε η εν λόγω συμφωνία να έχει συναφθεί πριν από το οικονομικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στην Αγία Πετρούπολη.

Παρά τη μέχρι στιγμής απογοήτευση για την ενεργειακή συμφωνία, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών, ο Πούτιν δέχθηκε τη στήριξη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Ρωσία και η Κίνα ζητούν να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία και «να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα με ειρηνικό, πολιτικό τρόπο». Οι χώρες αναφέρθηκαν επίσης στην κρίση ως «εσωτερική».

China's President Xi and his Russian counterpart Putin attend a ceremony to open the Chinese-Russian joint naval drills in ShanghaiΣε πιο πρόσφατα βήματα συμφιλίωσης, ο Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις που είναι συγκεντρωμένες στα σύνορα της Ουκρανίας, να επιστρέψουν στις βάσεις τους και καλωσόρισε αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε αρχικές επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και αυτούς που ζητούν περισσότερες εξουσίες για τις ρωσόφωνες ανατολικές περιφέρειες της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα αφότου ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα στις αρχές του 2013. Ο Σι έχει υπογραμμίσει τη σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία και η Μόσχα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα την οποία επισκέφθηκε αφού ανέλαβε πέρυσι την προεδρία. Ο Σι παρευρέθη επίσης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι έπειτα από πρόσκληση του Πούτιν.

Ο Σι και ο Πούτιν, οι οποίοι παρακολούθησαν μια κοινή ναυτική άσκηση με συμμετοχή 14 πλοίων και πραγματικά πυρά που διεξήχθη έξω από τη Σανγκάη, υπογράμμισαν πως οι δύο γειτονικές χώρες θα συνεργασθούν για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Αύριο, Τετάρτη, οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν σε μια σύνοδο κορυφής για τη περιφερειακή ασφάλεια στην Ασία.

http://www.fortunegreece.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s