Συμπεράσματα και μηνύματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών

eklΤο μύνημα σε Κεντροδεξιά, η αδυναμία της Αριστεράς, ο δρόμος που έχει πάρει η Κεντροαριστερά και τα ανεβασμένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής…

Μεικτή η εικόνα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κόμματα της Κεντροαριστεράς, της Αριστεράς και της Κεντροδεξιάς κρατούν γι’ αυτό τον λόγο χαμηλούς τόνους, παρότι στην Κουμουνδούρου βιάστηκαν να πανηγυρίσουν με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls στην περιφέρεια Αττικής.

Εκτός δεύτερου γύρου σε δέκα περιφέρειες έμειναν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρωτόγνωρο είναι ότι στην μεγαλύτερη περιφέρεια και τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας κυβερνητικό κόμμα δεν βγάζει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο και αναφερόμαστε φυσικά στην Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη ενισχυμένα είναι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αφού στους Έλληνες αρέσουν τα «απαγορευμένα» και το πολιτικό σύστημα έχει φροντίσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Όλοι περιμένουν τον δεύτερο γύρο, ωστόσο υπάρχουν κάποια μηνύματα και συμπεράσματα.

Η Κεντροδεξιά λαμβάνει το μήνυμα ότι πρέπει να εφαρμόσει επιτέλους την οικονομική πολιτική που υποτίθεται πρεσβεύει, ενισχύοντας την ελεύθερη οικονομία. Επιπλέον οι όποιες πατριωτικές πολιτικές δυνάμεις του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου παίρνουν μήνυμα, πως για να μειωθούν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής πρέπει να ενωθούν, προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν.

Η Αριστερά δείχνει εγκλωβισμένη στην αδυναμία της να εκπονήσει ένα λεπτομερές πλάνο για την οικονομική ανόρθωσή της χώρας που θα δίνει απαντήσεις στην πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που «έσωσαν» την χώρα «βγάζοντάς την στις αγορές», αλλά πολλοί πολίτες ζουν πλέον στην μιζέρια και την εγκληματικότητα.

Η Κεντροαριστερά φαίνεται ότι επιλέγει μια και καλή την παγκοσμιοποιητική οδό, αγνοώντας ένα σημαντικό κομμάτι της, το πατριωτικό, το οποίο και πλέον κοιτάει αναγκαστικά προς τα δεξιά ή προς τα ριζοσπαστικά αριστερά είτε απέχει από τις εκλογικές διαδικασίες, μη μπορώντας να ψηφίσει διαφορετικό ιδεολογικό χώρο.

Στόχος η μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ (πιθανότατα γι’ αυτό βγήκε το Ποτάμι, το οποίο ηγετικά στελέχη ΕΛΙΑΣ και ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείουν από μελλοντική συνεργασία). Πάντως πολύ σωστά ειπώθηκε για το ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί από την μία να καταδικάζει τον νεοναζισμό στην Ελλάδα και από την άλλη να σφίγγει το χέρι στους ναζιστές της Ουκρανίας.

Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης ευχόμαστε να εκλέγονται ικανοί άνθρωποι, οι οποίοι θα εργαστούν για τον τόπο τους. Στα άρχοντα κόμματα της πολιτικής σκηνής, φάνηκε ακόμα μια φορά ότι προτάσσεται το κομματικό και προσωπικό συμφέρον από το να βρεθεί μια πατριωτική φόρμουλα ορθολογικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να μπει σε μία σειρά.

Και πώς να γίνει αυτό, όταν συμφέροντα και ιδεολογίες αποκλείουν τον ορθό λόγο. Για να το πούμε στην πολιτική γλώσσα τους, η Ελλάδα χρειάζεται σε γενικές γραμμές σοσιαλδημοκρατία στο κοινωνικό κράτος, λαϊκή δεξιά στα εθνικά θέματα και πραγματικό φιλελευθερισμό στην οικονομία. Για να γίνει αυτό πρέπει να ενωθούν παρατάξεις κάτω από τα ιδανικά του Ελληνισμού. Αλλοίμονο όμως στις ιδεολογίες που θέτουν στενά όρια στην πολιτική σκέψη, όσων διαθέτουν βέβαια…

http://www.pygmi.gr

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s